Kina i Rusija vetom sprečile nove sankcije UN Severnoj Koreji

Izvor: Beta, 26.Maj.2022, 23:48

Kina i Rusija vetom sprečile nove sankcije UN Severnoj Koreji

Kina i Rusija stavile su u četvrtak veto na rezoluciju UN koju su podržale Sjedinjene Države za uvodjenje novih oštrih sankcija Severnoj Koreji zbog niza lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa koje se mogu koristiti i za nuklearno oružje.Glasanje u 15-članom Savetu bezbednosti završeno je s 13-2 i označilo je prvu ozbiljnu podelu među pet stalnih članica najmoćnijeg tela UN s pravom veta.Savet bezbednosti je jedinstveno uveo sankcije posle prve probne nuklearne eksplozije Severne Koreje 2006. godine i pooštravao ih je od tada, nastojeći da obuzda severnokorejske nuklearne i balističke raketne programe i spreči njihovo finansiranje.Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild pozvala je na jedinstvo pre glasanja u četvrtak, nazvavši šest ovogodišnjih testova interkontinentalnih balističkih projektila Severne Koreje "pretnjom za celu međunarodnu zajednicu".Kina je uoči glasanja najavila svoje protivljenje novim sankcijama Severnoj Koreji, a kineski ambasador u UN, Žang Jun, pozvao Sjedinjene Države da preduzmu "smislene, praktične akcije" da bi obnovile dijalog s Pjongjangom i našle političko rešenje za situaciju na Korejskom poluostrvu, gde je Korejski rat 1950-53. godine završen samo primirjem, a ne i mirovnim sporazumom, te kriza traje neprekidno od tada.U sredu je Južna Koreja izvestila da pretpostavlja da je Severna Koreja probno lansirala interkontinentalni projektil i dve rakete manjeg dometa. To je ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kina i Rusija vetom sprečile nove sankcije UN Severnoj Koreji

Izvor: Danas, 27.Maj.2022, 00:00

Kina i Rusija stavile su u četvrtak veto na rezoluciju UN koju su podržale Sjedinjene Države za uvođenje novih oštrih sankcija Severnoj Koreji zbog niza lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa koje se mogu koristiti i za nuklearno oružje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.