Kina: Poseta brodova ruske Pacifičke flote još više učvrstila prijateljstvo i saradnju dve zemlje

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 22:27

Kina: Poseta brodova ruske Pacifičke flote još više učvrstila prijateljstvo i saradnju dve zemlje

Poseta ruskih korveta Šangaju još više je učvrstila tradicionalno prijateljstvo Ratne mornarice Rusije i Kine.

Ovo je izjavio na brifingu portparol Ministarstva odbrane Kine Tan Kefej.

On je dodao da je poseta takođe produbila prijateljsku razmenu i poslovnu saradnju.

Prema njegovim rečima, tokom posete ruskih korveta, predstavnici Oružanih snaga obišli su brodove obe zemlje, izvršili profesionalnu i tehničku razmenu, održali kulturne i sportske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti. Nakon što su ruske korvete napustile luku u Šangaju, one su zajedno sa kineskim vojnim brodom "Taijuan" izvele vežbe čiji je cilj bio uvežbavanje formacija i manevrisanja, komunikacija i operacija potrage i spasavanja u vodama istočno od reke Jangce.

"Kina je i nadalje spremna da zajedno sa Rusijom radi na jačanju interakcije Ratnih mornarica dve zemlje na svim nivoima, redovno organizuje zajedničke obuke i patrole, proširi stručnu i praktičnu saradnju radi održanja bezbednosti na moru, kopnu, kao i stabilnost u regionu", poručio je portparol.

Generalni konzul Rusije u Šangaju Dmitrij Lukjancev je, odgovarajući na pitanje može li se aktuelna poseta brodova Pacifičke flote Šangaju tumačiti kao signal različitim silama u regionu da su rusko-kineski odnosi stabilni, a bilateralna saradnja ne podleže spoljnom uticaju, Lukjancev je rekao da se to "podrazumeva".

Prethodno je pres služba Pacifičke flote saopštila da su korvete "Gromki“ i "Savršeni", koje obavljaju zadatke u azijsko-pacifičkom regionu, zbog posete koja je trajala do 11. jula, uplovile u pomorsku bazu Ratne mornarice Narodnooslobodilačke armije Kine u Šangaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.