Kina: Da li ste ozbiljni?

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 09:28

Kina: Da li ste ozbiljni?

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin kritikovala je izjave učesnika samita G7 održanog u Hirošimi.

Na samitu je rečeno da politika Kine trenutno predstavlja pretnju miru i bezbednosti na globalnom nivou.

"Neke članice G7 nazvale su Kinu najvećom pretnjom globalnoj bezbednosti i prosperitetu. Da li ste ozbiljni?", napisala je ona na društvenim mrežama.

"Ako je Kina pretnja, šta su onda neke od članica G7 koje započinju ratove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa suverenim državama, ruše legitimne strane vlade, povlače se iz multilateralnih sporazuma i teraju druge zemlje da prekinu lance snabdevanja“, zapitala je kineska zvaničnica.

Hua je istakla da je u sadašnjoj fazi Kina "motor broj 1 svetske ekonomije", da više doprinosi svetskom rastu nego sve članice G7 zajedno, da održava trgovinske i ekonomske odnose sa više od 140 zemalja sveta i da je druga po doprinosima u finansiranju mirovnih operacija UN, prenosi Interfaks.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong, u ponedeljak je pozvao japanskog ambasadora u Pekingu Hidea Tarumija na razgovor da bi mu uručio protest zbog pitanja u vezi sa Kinom, koja su razmatrana na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi tokom vikenda.

Lideri G7 na trodnevnom samitu izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su naveli, rastućih tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući Tibet i Sinđang.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.