Kim: Napeta situacija sa zalihama hrane u Severnoj Koreji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 10:13

Kim: Napeta situacija sa zalihama hrane u Severnoj Koreji

Severnokorejski lider Kim DŽong-Un izjavio je da se ekonomsko stanje Severne Koreje poboljšalo u ovoj godini, ali je pozvao na mere za rešavanje "napete" situacije sa hranom izazvane pandemijom korona virusa i prošlogodišnjim tajfunima, izvestili su danas severnokorejski državni mediji.

Kim je u utorak predsedavao plenarnim sastankom centralnog odbora vladajuće Radničke stranke kako bi razmotrio napredak ostvaren u ključnim politikama i merama za rešavanje ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanja, prenela je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Odbor je odredio ciljeve i zadatke u okviru novog petogodišnjeg ekonomskog plana dogovorenog na njegovom prethodnom zasedanju u februaru, uključujući povećanu proizvodnju hrane i metala.

Kim je rekao da se celokupna ekonomija popravila u prvoj polovini godine, a da je industrijska proizvodnja porasla za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, javlja KCNA.

Međutim, ukazano je na nekoliko prepreka, od kojih je Kim izdvojio nedovoljne zalihe hrane.

"Situacija sa hranom sada postaje napeta, jer poljoprivredni sektor nije ispunio plan proizvodnje žitarica zbog štete koju je prouzrokovao tajfun prošle godine," rekao je Kim.

Radnička stranka je obećala da će sve napore usmeriti na poljoprivrednu proizvodnje ove godine i da će razgovarati o načinima za suzbijanje pandemije kovida-19, saopštila je agencija KCNA.

Severna Koreja nije zvanično potvrdila nijedan slučaj kovida-19, ali je uvela stroge antivirusne mere, uključujući zatvaranje granica i ograničenja za unutrašnja putovanja.

Mehanizam Kovaks, globalna inicijativa za raspodelu vakcina protiv kovida-19, saopštio je da će Severnoj Koreji obezbediti skoro dva miliona doza, ali je isporuka odložena usled dugotrajnih konsultacija.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.