Kim Jong-un pozvao na detoniranje još jače hidrogenske bombe

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jan.2016, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Jong-un pozvao na detoniranje još jače hidrogenske bombe

PJONGJANG - Sedam dana nakon što je nuklearni pokus Sjeverne Koreje izazvao osudu susjednih zemalja i SAD-a, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pozvao je na širenje kapaciteta i snage nuklearnog naoružanja svoje zemlje, prenose u srijedu tamošnji državni mediji.

Sjeverna Koreja za svoj je četvrti nuklearni pokus utvrdila kako je riječ o testiranju hidrogenske bombe, no stručnjaci i SAD sumnjaju u to, budući da je snaga eksplozije otprilike odgovarala onoj atomske bombe >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << testirane 2013, piše agencija Reuters.

"Kim je pozvao na jačanje i kvalitete i količine nuklearnog naoružanja sposobnog za nuklearne napade na imperijalističke sile predvođene SAD-om u bilo kojem trenutku i na bilo kojoj udaljenosti, ukoliko dođe do gaženja suverenosti Demokratske Narodne Republike Koreje i prijetećih provokacija", prenosi službena državna novinska agencija KCNA.

Prema pisanju te agencije, govoreći na svečanoj dodjeli nagrada naučnicima i ostalim zaslužnim za prošlosedmične nuklearne pokuse, korejski je vođa "iznio važne zadaće koje je potrebno ispuniti kako bi se ojačala nuklearna moć", te pozvao na "detoniranje hidrogenske bombe veće snage u budućnosti".

List The Wall Street Journal u aprilu prošle godine prenio je upozorenje kineskih nuklearnih stručnjaka da bi Sjeverna Koreja mogla raspolagati s 20 nuklearnih bojnih glava i kapacitetima proizvodnje dovoljno urana za naoružanje koji bi toj zemlji omogućio udvostručenje svog arsenala do 2016, što je veća procjena od svih prethodnih.

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je gotovo jednoglasno usvojio prijedlog za usvajanje zakonodavstva kojim bi se proširile sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog programa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kim Jong-un pozvao na detoniranje još jače hidrogenske bombe

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jan.2016

PJONGJANG - Sedam dana nakon što je nuklearni pokus Sjeverne Koreje izazvao osudu susjednih zemalja i SAD-a, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pozvao je na širenje kapaciteta i snage nuklearnog naoružanja svoje zemlje, prenose u srijedu tamošnji državni mediji...Sjeverna Koreja za svoj je četvrti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.