Kim Džong-un u trodnevnoj poseti Kini, priprema za Trampa

Izvor: B92, 08.Jan.2019, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong-un u trodnevnoj poseti Kini, priprema za Trampa

Severnokorejski lider stigao je sa suprugom u Peking, na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga, navode mediji.

Severnokorejski lider Kim Džong-un stigao je u nenajavljenu posetu Pekingu, na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga.

Kim će sa suprugom Ri Sol-ju biti u Kini do 10. januara, prenose severnokorejski mediji.

Ova poseta dogodila se usred navoda o mogućem drugom susretu severnokorejskog lidera i američkog predsednika Donalda Trampa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Njih dvojica sastali su se prvi put u junu 2018. godine.

Spekulacije o tome da je Kim krenuo u Kinu porasle su u ponedeljak, nakon što su južnokorejski mediji preneli da je severnokorejski voz viđen kako prelazi granicu.

Više desetina bezbednosnih vozila i zvaničnika blokiralo je puteve oko železničke stanice u kineskom gradu Dandongu, dok je gostima hotela u tom gradu bilo zabranjeno da uđu u sobe koje gledaju ka granici.

List Kjodo je to nazvao "očiglednim potezom čiji je cilj da se spreči da bilo ko vidi voz".

Mediji u Kini i Severnoj Koreji tek su u utorak ujutru potvrdili posetu Kim Džong-una, čiji je zeleno-žuti voz nešto kasnije viđen na stanici u Pekingu.

Reč je o istom vozu koji je Kim koristio prilikom prve posete Kini, a koji podseća na onaj koji je njegov otac Kim Džong-Il koristio 2011. tokom posete Kini i Rusiji.

Nešto kasnije je centrom Pekinga, uz velike bezbednosne mere, prošla kolona vozila.

Reč je o četvrtoj poseti Kim Džong-una Pekingu u manje od godinu dana, a nijedna poseta nije ranije bila najavljena.

Severnokorejski lider u utorak navodno slavi 35. rođendan, iako Pjongjang nikada nije potvrdio njegov datum rođenja.

Kina je važan saveznik Severne Koreje i jedan od glavnih saradnika kada je reč o trgovini i humanitarnoj pomoći.

"Kim želi da podseti Tramovu administraciju da on ima i druge diplomatske i ekonomske opcije, pored onoga što Vašington i Seul imaju da ponude", kaže za Rojters Hari Dž. Kazianis, direktor bezbednosnih studija u Centru za nacionalni interes.

Dopisnica BBC-ja iz Seula Lora Biker kaže da su dve posete, koje su se dogodile pre istorijskih samita sa severnokorejskim liderom Mun Džae-Inom i Trampom, viđene kao prilika da se koordiniše zajednička strategija.

Poslednja poseta, kaže ona, verovatno se dogodila zbog spekulacije da će se uskoro uslediti drugi samit SAD i Severne Koreje.

Ranije ove nedelje Tramp je rekao da će mesto novog susreta njega i Kim Džong-una biti objavljeno u "ne tako dalekoj budućnosti".

Tramp je novinarima u Vašingtonu rekao da postoji "dobar dijalog" sa Severnom Korejom, ali da će neće biti ukinute sankcije Pjongjangu.

U godišnjem obraćanju prošle nedelje, Kim je rekao da je posvećen denuklearizaciji, ali je upozorio da bi to moglo da se promeni ukoliko sankcije SAD ostanu.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kim Džong-un u trodnevnoj poseti Kini, priprema za Trampa

Izvor: Radio 021, 08.Jan.2019

Severnokorejski lider stigao je sa suprugom u Peking, na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga, navode mediji...EPAKim Džong-un je u posetu Kini otišao sa suprugom Ri Sol-ju, prenose mediji..Severnokorejski lider Kim Džong-un stigao je u nenajavljenu posetu Pekingu, na poziv kineskog predsednika...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.