Kim Džong Un pokazao Šojguu zabranjene balističke rakete FOTO

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 20:22

Kim Džong Un pokazao Šojguu zabranjene balističke rakete FOTO

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se u Pjongjangu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom koji ga je odveo na izložbu oružja.

Na izložbi su pored ostalog, predstavljene i zabranjene balističke rakete Severne Koreje. Rakete sa nuklearnim kapacitetom zabranjene su rezolucijama Saveta bezbednosti UN usvojenim uz podršku Rusije i Kine.

Kim Džong Un je ruskom ministru Sergeju Šojguu i članovima vojne delegacije Rusije pokazao najnovije primerke oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Severne Koreje, uključujući zabranjene interkontinentalne balističke rakete u kamuflaži i sa oznakama borbenih jedinica, njihove mobilne lansere, kao i tenkove i oklopna vozila.

Reč je o "Izložbi oružja - 2023" koju sponzoriše Ministarstvo odbrane Severne Koreje povodom 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom oslobodilačkom ratu, kako se u toj zemlji naziva Korejski rat (1950-1953).

Rakete sa nuklearnim kapacitetom zabranjene su rezolucijama Saveta bezbednosti UN usvojenim uz podršku Rusije i Kine.

"Kim je izneo svoje stavove o pitanjima od zajedničkog interesa u borbi za zaštitu suvereniteta, razvoja i interesa dve zemlje od grubih i proizvoljnih praksi imperijalista i za ostvarivanje međunarodne pravde i mira", navodi se u saopštenju Severne Koreje, preneli su mediji.

Šojguova poseta bila je prva poseta ruskog ministra odbrane Severnoj Koreji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Kim je sa ruskim ministrom odbrane i predstavnikom NR Kine, odgledao svečani koncert u čast 70. godišnjice zaključenja primirja u Korejskom ratu (1950-1953).

Ruska vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane doputovala je u utorak u Severnu Koreju, kako bi učestvovala na svečanosti povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata.

Kako su istakli u ruskom Ministarstvu odbrane, ta poseta će pomoći jačanju vojnih veza Moskve i Pjongjanga i postaće važna faza u razvoju saradnje dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kim Džong Un nadgledao vojnu paradu, prikazani novi dronovi i rakete

Izvor: Danas, 28.Jul.2023, 08:38

Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgledao je vojnu paradu na kojoj su prikazane nove bespilotne letelice sa nuklearnim sposobnostima i interkontinentalne balističke rakete, na godišnjicu primirja kojim su okončane borbe u Korejskom ratu, preneli su danas tamošnji mediji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.