Kim Džong Un genije nad genijima

Izvor: B92, 08.Jan.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong Un "genije nad genijima"

Seul -- Severna Koreja emitovala je na rođendan svog novog vođe Kim Džong Una dokumentarac u kome se on veliča kao "genije nad genijima" u oblasti vojne strategije.

"Poštovani drug Kim Džong Un je potpuno upućen u sve vojne strategije... ima izvrsne kvalitete vojnog komandanta", reči su komentatora koje prate slike vojnika kako skaču od sreće kada ugledaju svog novog komandanta.

Film, emitovan na državnoj televiziji, pokazuje Kim Džong Una, najmlađeg sina Kim Džong >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ila, koji je umro u decembru, za komandama jednog tenka i kako izdaje naređenja pripadnicima ratnog vazduhopolovstva, mornarice i kopnene vojske.

Kim Džong Un nasledio je svog oca, koji je umro 17. decembra od srčanog udara u 69. godini. On je rođen 8. januara, ali zvanični Pjongjang nikad nije objavio godinu njegovog rođenja. Stručnjaci koji se bave Severnom Korejom smatraju da on ima više od 25 godina, a manje od 30.

Rođendani njegovog oca Kim Džong Ila, 16. februara, i njegovog dede, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, 15. aprila, koji su obojica vladali čvrstom rukom, obeležavani su kao dvodnevni nacionalni praznik.

Od smrti Kim Džong Ila, zvanični mediji, jedini koji postoje u Severnoj Koreji, krenuli su u kampanju izgradnje kulta ličnosti oko mladog Kim Džong Una, kao što se ranije radilo za njegovog oca i dedu.

Kim Džong Un nazvan je ubrzo posle smrti oca vrhovnim vođom severnokorejskog naroda, vladajuće Radničke partije i vojske.

U danas emitovanom dokumentarnom filmu se kaže da je on svoju prvu tezu napisao iz vojne strategije kada je imao 16 godina, da spava samo tri ili četiri sata noću i da često posti da bi mogao da uči.

"Naš veliki general Kim Džong Il... nazvao ga je genijem nad genijima u vojnoj nauci", kaže se u dokumentarcu.

On je, kako se dodaje, "pljuniti lik" svog oca i dede po ličnosti i autoritetu.

Snimci prikazani u dokumentarcu su napravljeni pre smrti Kim Džong Ila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.