
Izvor: RTS, 28.Nov.2022, 17:50
Kikiriki izdašno rađa i u Banatu, preradom do veće zarade
Kada su shvatili da ne mogu biti konkurentni u ratarskoj proizvodnji, članovi porodice Krstonošić iz Kikinde odlučili su da gaje biljne vrste koje se mogu preraditi u kućnim uslovima i skuplje prodati. Na njihovim njivama se tako našao i kikiriki od koga prave ulje.
Za
proizvodnju kikirikija Vladimir Krstonošić
iz Kikinde se zainteresovao kada je
saznao da se ova biljka uspešno gaji u
južnoj Rusiji. Rod je izdašan, od jedne
semenke nastane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do petnaest mahuna.
Tehnologija gajenja je slična sa nekim
biljkama koje su ovde dobro poznate.
"Svako
ko je gajio soju i krompir, taj može da
gaji kikiriki, ne trebaju mu nikakva
nova znanja. Znači u ranim fazama je soja
u kasnijim fazama je krompir. Može da
se šparta, a čim krene bujno cvetanje treba
ga zagrtatai, često i duboko kao krompir",
kaže
Vladimir
Krstonošić,
poljoprivredni
proizvođač iz Kikinde.
Na 13 jutara obradivih površina proizvodnja
u ovom gazdinstvu je podređena kulturama
od kojih se može dobiti ulje ili brašno.
"Uzgajamo
lan, uljani lan. Imamo laneno ulje. Naravno
suncokret svako ima, cedimo i suncokretovo
ulje. Imamo uljanu tikvu. Nažalost još
uvek radimo ručno. Ali takođe planiramo
da to ne bude tako nego da se i tu
mehanizujemo. Da bi se više imalo vremena,
da bi mogli na većim površinama da
radimo", dodaje
Krstonošić.
Ideja porodice Krstonošić je da proizvode
zdravu hranu po principima organske
proizvodnje i da podjednako razvijaju
ratarstvo, povrtarstvo i stočarstvo.
Proizvodeno plasiraju sa kućnog praga.
"To
su koreni, zemlja je nešto što je prirodno
i bavljenje uopšte povrćem ili stočarstvom
ili bilo čime drugim to je nešto što je
prirodno i normalno od vajkada što se
ljudi bave. I to je nešto što je lepo",
rekla
je
Martina
Krstonišić.
Prosečna
površina poljoprivrednog poseda u Srbiji
je oko 6 hektara, a ovu površinu zemlje
poseduje blizu dve trećine poljoprivrednika.
Ratari na ovakvim posedima ne mogu da
zarade. Stručnjaci zato preporučuju da
se gaje isplative kulture poput povrća,
lekovitog bilja ili jagodičastog voća.