Kikindske opstale uprkos pritiscima i obeležile 20. rođendan

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikindske opstale uprkos pritiscima i obeležile 20. rođendan

Osim punoletstva petooktobarskih promena, u Kikindi danas obeležavaju 20. godišnjicu lokalnih novina Kikindske. Izašao je 1020. broj kom se, zbog brojnih pritisaka u protekle dve decenije, malo ko nadao. Sada opstaju zahvaljujući pre svega podršci kolega koje su proletos pokrenule kampanju "Branim Kikindske - za narednih hiljadu brojeva".

Izvor: N1

Kikindske su ogledalo Kikinde već punih 20 godina. Vrata su im ostala otključana i pored titule najtuženijih novina, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poreske blokade iz 2015. i uglavnom zatvorenog pristupa lokalnom budžetu.

“Jeste naš posao po mnogo čemu poseban, ali deli sudbinu društva, a to je da je nemaština na sve strane”, kaže osnivač i glavni urednik Kikindskih Željko Bodrožić.

Stigli su do 1020. broja, ali su usput ostali bez strana na mađarskom jeziku. Koji je period bio najteži, Bodrožić ne može da oceni. Ipak, opasno vreme devedesetih nije za poređenje.

“Ali je ono vreme imalo mnogo više energije kontra i imali ste mnogo više saboraca nego danas. Vi jednostavno u današnjem društvu teže možete da nađete, ajd da krenemo od tog materijalnog dela, teže možete da nađete podršku za svoje novine putem reklama, oglasa i svega tog ako ste kontra sistema”, objašnjava on.

Danas su, dodaje, pritisci perfidniji, ali je rezultat isti. Razlika je samo u neuporedivo manjem broju tužbi.

“U nekom trenutku smo se rešili, na prvom mestu ja koji tu vodim priču da sa hiljaditim brojem završimo svoju misiju. Ovako samo nas drži neki inat da održimo to i ta podrška ljudi koji su na naš poziv da nam pomognu, reagovali”, navodi Bodrožić.

Važna podrška ostali su čitaoci, iako sa tiražom od oko hiljadu primeraka, novine teško mogu opstati. Građani Kikinde sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 imaju samo reči hvale:

Jedne od nezavisnjih novina.”

Pa daju sve informacije vezane za Kikindu kako treba.”

Sloboda koju je imao urednik ovih novina, mislim na Bodrožića, on je smeo da kaže i šta je smeo i šta nije smeo. Imao je petlju.

Petlja im nije mnogo pomogla. Zato su Novi optimizam i Grupa za slobodu medija koju predvodi Branislav Grubački, pokrenuli kampanju prikupljanja novca za narednih hiljadu brojeva, a 5. oktobar su rešili da obeleže baš u Kikindi.

“Mislim da je jako važna ta solidarnost. Mi kažemo nova solidarnost i uskoro ćemo pokrenuti takvu jednu priču koja je neophodna za ovo vreme. Jednostavno, moraju se pojedinci koji su prognani, a ostali slobodni, na neki način okupiti”, poručio je Grubački.

A okupljaju se, kaže, oko ideala i vrednosti od kojih se Kikindske već dve decenije nisu udaljile.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Branim Kikindske - za narednih hiljadu brojeva"

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018

Osim punoletstva petooktobarskih promena, u Kikindi danas obeležavaju 20. godišnjicu lokalnih novina Kikindske. Izašao je 1020. broj kom se, zbog brojnih pritisaka u protekle dve decenije, malo ko nadao. Sada opstaju zahvaljujući pre svega podršci kolega koje su proletos pokrenule kampanju "Branim...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.