Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiborg zakrpe za slomljena srca

Naučnici Univerziteta u Tel Avivu, predstavili su inovaciju koja predstavlja doslovno kiboršku zakrpu za "slomljena srca".

Konkretno se radi o zakrpi za ljudsko srce oštećeno miokardijalnim, odnosno srčanim infarktom. Ta zakrpa koju nazivaju "cyborg heart patch", kombinuje živo tkivo i elektronske komponente koje zamjenjuju oštećene dijelove organa. Ta se zakrpa može rastezati i skupljati poput pravog srčanog tkiva, no donosi i puno više od toga.

Elektronske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << komponente omogućuju ljekarima daljinsko praćenje stanja pacijenata, pa se mogu ulogovati u računar i vidjeti radi li implantat kako bi trebao. Ukoliko ljekar primijeti da nešto nije u redu, zakrpa omogućuje ispuštanje lijeka kojim bi se na primjer liječile upale ili regulisala zasićenost kiseonikom.

Pored toga, naučnici ovu tehnologiju žele razviti do te mjere da "kiborg-zakrpa" bude u stanju sama dijagnostifikovati probleme i primjenjivati adekvatnu terapiju bez ljudske intervencije.

Profesor dr. Tal Dvir, koji je razvio ovu inovaciju u saradnji sa studentom medicine Ronom Feinerom u sklopu Odjela za biotehnologiju, te Odjela za materijalne nauke i inženjerstvo Univerziteta u Tel Avivu, navodi da je ovo veliki iskorak u medicini, ali neće se još tako brzo primjenjivati.

"Ne bih sugerirao da sada navalite na cheeseburgere i prestanete se baviti sportom. Za praktičnu realizaciju ove tehnologije trebaće proteći neko vrijeme. Do tada je zdrav stil života najbolji način da održite svoje srce zdravim", navodi dr. Dvir.

(NN, vidi.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.