Kfor uklonio deo blokade na putu Banjska - Novi Pazar

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor uklonio deo blokade na putu Banjska - Novi Pazar

Pripadnici američkog i portugalskog Kfora, koji su od subote stacionirani na administrativnoj liniji u selu Izvore, danas su oko 16 časova uklonili deo blokade puta Banjska - Novi Pazar i sada mogu da prolaze samo putnički automoblili.

I dalje je zabranjen prolaz za vozila koja prevoze komercijalnu robu i cisternama sa gorivom. Niko od zvaničnika Euleksa i Kfora koji se nalazi na administrativnoj liniji nije davao izjave medijima.

Prethodno, oko 14.30 dozvoljen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prolaz putničkim automobilima i u mestu Banjska koji su tokom prepodneva blokirali vojnici poljskog Kfora.

Na licu mesta su načelnik Kosovskomitrovackog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović koji u razgovoru sa predstavnicima Kfora pokušavaju da reše problem nastao juče popodne.

"Zatražio sam od Bilera da Kfor ostane u mandatu utvrđenim Rezolucijom 1244 i da bude popustljiviji, odnosno da ne preduzima bilo kakve akcije koje bi mogle da znače destabilizaciju situacije na severu Kosova. Razmotrili smo i pitanje zatvaranja alternativnih prelaza na severu pokrajine", rekao je srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović novinarima nakon sastanka sa Bilerom.

On je naglasio da od Bilera nije dobio bilo kakvo obećanje ili potvrdan odgovor na zahteve, ali da se komandant Kfora saglasio da je nepotrebno dovlačenje prekomernih količina goriva i drugih roba alternativnim pravcima.

"Verujem da će Kfor ostati u mandatu", rekao je Bogdanović.

Komandant Kfora nije davao izjave novinarima nakon sastanka.

Tada su pripadnici Kfora blokirali jedan od alternativnih putnih pravaca koji s Kosova vodi ka centralnoj Srbije zato što je tuda prolazila cisterna sa gorivom čija je nosivost bila veća od tri i po tone.

Kao odgovor na tu meru Kfora, Srbi su blokirali put koji od Banjske vodi ka administrativnoj liniji a kao znak upozorenja blokirali su na sat vremena i put Kosovska Mitrovica - Leposavić u mestu Rudare kod Zvečana.

Situacija na severu Kosova je mirna ali napeta i ono što brine ovdašnje žitelje je činjenica da se ne nazire rešenje nastalog problema.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.