Kfor nam prepustio braću Veselinović?

Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor nam prepustio braću Veselinović?

Izvor „Politike” kaže da Zvonka Veselinovića sumnjiče za organizovanje šverca oružja

Zvonka Veselinovića, čoveka koga zvaničnici nezvanično označavaju „vođom kriminalnih struktura na severu Kosmeta”, istražni organi Srbije sumnjiče za nedozvoljeno posedovanje oružja. Nezvanično, kod njega je nađen pištolj za koji nema dozvolu, ali zvanične potvrde te informacije još nema. Tokom današnjeg dana, Veselinović će biti priveden istražnom sudiji koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odlučiti da li će ga zadržati u pritvoru do 30 dana ili pustiti na slobodu.

– Ovo je samo način da se pravno pokrije zadržavanje Veselinovića u pritvoru. Ozbiljno se radi na prikupljanju dodatnih dokaza pošto postoje ozbiljne sumnje da je umešan u organizovanje kriminalne grupe koja se bavila švercom oružja. Ukoliko se pribave validni dokazi, nije isključeno da se u slučaj protiv Veselinovića uključi i specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal – kaže sagovornik „Politike” koji je na posredan način uključen u istragu protiv Zvonka Veselinovića.

Danas se najviše govori o činjenica da je Kfor zatvorio alternativni pravac koji od prelaza Jarinje vodi do puta za Kopaonik, tačnije do mesta gde su uhapšeni Zvonko Veselinović, njegov brat Žarko i još dvojica muškaraca. Taj put počinje na nekih 50 metara od prelaza Jarinje sa kosmetske strane, vodi pored žičane ograde baze Kfor i mesnog groblja do puta koji od Rudnice vodi ka Kopaoniku. Kfor je taj prolaz, bez ikakvog obrazloženja, zatvorio oko 17 časova, dakle nekih 30 minuta pre hapšenja Veselinovića, a otvorio ga oko 21 sat, kad je hapšenje potvrđeno. Niko zvanično nije hteo juče da govori o tome, ali su pojedini državni funkcioneri nezvanično za naš list kratko rekli da je „postojala sinhronizacija sa Kforom”, bez dodatnih objašnjenja kako je tekla ta koordinacija.  

Ako se takve tvrdnje ispostave kao tačne postavlja se pitanje zašto onda Kfor nije uhapsio Veselinovića, pogotovo ako je prošao pored žičane ograde baze Kfora, već je sve prepušteno srpskoj policiji? Na pitanje da li je Kfor prepustio hapšenje Veselinovića srpskoj policiji niko juče nije hteo da da odgovor. Ni Kfor, ni srpski zvaničnici.

Posebno to pitanje dobija na značaju, ako se zna da je komandant Kfora Erhard Drevs pre nekoliko dana rekao da je Veselinović organizovao paljenje prelaza Jarinje letos i nerede na barikadi u Jagnjenici ovog meseca.

Pojedini zvaničnici Srbije bliski Savetu za nacionalnu bezbednost tvrdili su letos u neformalnom razgovoru za naš list da će Veselinović biti uhapšen čim kroči na teritoriju centralne Srbije zbog organizovanja paljenja prelaza Jarinje, jer je to „u velikoj meri oslabilo spoljnopolitičku poziciju Srbije u trenutku kad je uslovno rečeno bitka za sever Kosmeta praktično bila dobijena”. Paljenje prelaza Jarinje tada je u visokim državnim krugovima ocenjeno kao potez koji u najvećoj meri ide naruku Hašimu Tačiju i predstavnicima privremenih struktura u Prištini.

Hapšenje Zvonka Veselinovića izazvalo je i brojne političke reakcije, među kojima ima onih koji ga brane, ali i onih koji ga napadaju. Uglavnom ga napadaju državni zvaničnici, dok ga brane predstavnici opozicije.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je hapšenjem braće Veselinović, Srbija pokazala efikasnost u zaštiti zakona i vladavine prava.

„Mislim da je uvek bilo od suštinskog značaja da država Srbija sprovodi vladavinu zakona i prava”, rekao je on.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić smatra da hapšenje Zvonka Veselinovića „liči na početak ukidanja srpskih institucija na severu Kosova”.

„Ako je u pitanju čist kriminal naravno da niko ne treba da ga brani, a ako je razlog taj što je on napravio bar dva alternativna puta kojima su se Srbi hranili četiri meseca, onda je to škakljivo i liči na početak ukidanja institucija, odnosno predaju Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, nije želeo za „Politiku” da komentariše događaj.

„Treba sačekati odluku tužioca i videti za šta se konkretno tereti Veselinović”, kratko je kazao Ivanović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić ocenio je juče za „Politiku” da je hapšenje Veselinovića u krugovima Evropske unije shvaćeno, sasvim sigurno, kao poruka Beograda, ali ostaje da se vidi da je to dovoljno za dobijanje statusa kandidata. Simić je ovu izjavu dao na naše pitanje da li bi ovo hapšenje moglo da predstavlja svojevrsnu poruku, jer je upravo Veselinović često označavan kao „vođa kriminalnih struktura na severu Kosmeta”.

------------------------------------------------------------- 

Žarko Veselinović osumnjičen za podstrekavanje

Izvori našeg lista dodaju da će protiv Žarka Veselinovića, Zvonkovog rođenog brata, biti podnesena prijava zbog povezanosti sa nedavnim hapšenjem sudije Srećka Topalovića iz Raške. Navodno je Žarko Veselinović osumnjičen da je podstrekavao sudiju Topalovića da kao predsednik opštinskog suda u Raškoj tokom 2008. i 2009. godine, nezakonito odloži izvršenje zatvorske kazne, što je dovelo do zakonskog zastarevanja predmeta.

--------------------------------------------------------------

Zašto ga nisu hapsili Kfor i Euleks?

Iako je Drevs napomenuo da postoje snimci koji potvrđuju te navode i da su oni prosleđeni Euleksu, niko do danas nije video taj materijal. Zatražili smo od svih struktura te snimke, želeći da ih objavimo na našem internet sajtu, ali odgovore još nismo dobili, što dovodi u sumnju samu verodostojnost Drevsovih tvrdnji da su „svi dokazi na snimku”.

Komandant Kfora, po aneksu B Kumanovskog sporazuma, ima pravo i ovlašćen je da naredi uklanjanje,povlačenje ili premeštanje konkretnih snaga i oružja i da naredi prekid bilo kojih aktivnosti kad god proceni da su one potencijalna pretnja Kforu i njegovoj misiji, pa ostaje pitanje zašto Drevs nije iskoristio ovo ovlašćenje kada je Veselinović prolazio pored baze ove vojne misije. Pitanje je i zašto Euleks, na osnovu tih snimaka nije u Kosovskoj Mitrovici saslušao Veselinovića po svim ovim pitanjima.

----------------------------------------------------------- 

Više puta hapšen, nikad osuđivan

Zvonko Veselinović je, kao što je poznato, čovek sumnjive prošlosti, mada nikada sumnje protiv njega nisu potkrepljene konkretnim dokazima koji bi rezultirali pravosnažnim presudama. Ipak, čudno je to da je u nekoliko navrata bio hapšen zbog sumnje da je počinio najteža krivična dela, ali nikada nije izašao pred sudije. Primera radi, tokom 1999. hapšen je zbog organizovanog krijumčarenja automobila. U junu 2003. uhapšen je u Novom Pazaru sa više od tri kilograma heroina. U aprilu 2004. uhapšen je u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da je ubio Slavišu Maksimovića. Mediji su pisali da su neki ljudi iz Mitrovice protestovali zbog toga što su Srbi prebačeni u albanski zatvor. U novembru 2005. u Kosovskoj Mitrovici ga zbog krađe automobila hapsi UN policija. U toku 2006. navodno je hapšen zbog šverca robe iz Srbije. Njegovo ime se spominjalo i u istrazi pokušaja ubistva biznismena iz Raške, čija je likvidacija sprečena akcijom operativaca MUP-a Srbije. Veselinović je tada spominjan kao naručilac koji je u bekstvu, ali njegovo ime nikada se nije našlo na krivičnoj prijavi.

Dušan Telesković

objavljeno: 22.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.