Kfor garantuje bezbednost manastiru Dečani

Izvor: Večernje novosti, 09.Feb.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor garantuje bezbednost manastiru Dečani

DEČANI – Komandant Kfora nemački general-major Folker Halbauer danas je u pratnji italijanskog generala Karte i nekoliko viših oficira posetio manastir Visoki Dečani gde je sa arhimandritom Savom Janjićem razgovarao o najnovijim zbivanjima.General Halbauer je preneo uveravanja da će Kfor ostati na nivou svog zadatka i da će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani, saopštila je informativna služba Eparhije raško-prizrenske.Arhimandrit Sava je izrazio zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zbog jučerašnje izjave organizatora protesta da će uskoro uzurpirati manastirsku zemlju iako je ona odlukom Vrhovnog suda Kosova potvrđena kao vlasništvo Crkve."To će biti veliki izazov za sve i iskreno se nadamo da će se sprečiti zauzimanje bilo kojeg dela manastirskog imanja, jer manastir nije samo crkva već i svaki delić zemlje koju manastir poseduje i godinama koristi", rekao je Sava.On je generala Halbauera upoznao sa pravnim procesom koji se od 2009 godine vodi oko manastirske zemlje koju su prvo osporavale dve "društvene firme", a sada se tvrdi da je to privatna albanska zemlja."Zaprepašćuje nepoštovanje zakona i prava vlasništva i u takvoj situaciji uz svakodnevnu propagandu albanskih medija postoji veliki potencijal za nasilje", rekao je Sava."Albanci iz Dečana su proterali sve Srbe i oduzeli svu srpsku imovinu, naša groblja su u ruševinama i manastir je jedini trag našeg postojanja na ovom prostoru.U takvoj situaciji, i nakon četiri oružana napada do sada s pravom se ne osećamo prijatno i duboko še čudimo ćutanju najviših predstavnika kosovskih institucija u vezi razvoja događaja na ovom prostoru”, rekao je on. Kosovske institucije moraju da konkretno pokažu da ne podržavaju etničko čišćenje time što će ne samo rečima već i delima garantovati prava i Crkvi i srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, očigledno je da sami zakoni nisu dovoljni jer ih oni kojji su ih doneli sami ne mogu ispuniti na celoj teritoriji KiM", rekao je iguman dečanski.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant Kfora obišao manastir Dečane

Izvor: RTV Pink, 09.Feb.2013

. . . omandant Kfora nemački general-major Folker Halbauer danas je u pratnji italijanskog generala Karte i nekoliko viših oficira posetio manastir Visoki Dečani gde je sa arhimandritom Savom Janjićem razgovarao o najnovijim zbivanjima.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.