Kfor: KPS čuva samo četiri manastira

Izvor: RTS, 17.Avg.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor: KPS čuva samo četiri manastira

Odluka o predaji na čuvanje kosovskoj policiji doneta je samo za manastire Gračanicu, Budisavce, Gorioč i Zočište, ali ne i za manastir Visoki Dečani, Pećku Patrijaršiju, Devič i Sveti Arhangeli, saopštio Kfor.

Kfor je saopštio da je odluku o predaji na čuvanje kosovskoj policiji doneo samo za četiri manastira - Gračanicu, Budisavce, Gorioč i Zočište, ali ne i za manastir Visoki Dečani, Pećku Patrijaršiju, Devič i Sveti Arhangeli.

Severnoatlantski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savez je 9. jula odlučio da je, zbog dobre bezbednosne situacije u odgovarajućim oblastima i uspešnog prenosa obezbeđivanja spomenika na Gazimestanu, došlo vreme za prenos nadležnosti za obezbeđivanje manastira Gračanica, Budisavci, Gorioč i Zočište, kosovskoj policiji u fazama, navodi se u saopštenju Kfora.

U saopštenju se tvrdi da "predstavnici SPC i drugi kontinuirano objavljuju netačne izjave" o prenosu nadležnosti obezbeđivanja crkava i manastira na kosovsku policiju i dodaje da pravoslavna crkva u Prizrenu ne spada u domen obezbeđivanja Kfora.

Kfor navodi da je Srpska pravoslavna crkva na Kosovu obaveštavana tokom čitavog procesa odlučivanja da Kfor neće preduzeti nikakve prenagljene korake.

Prema saopštenju Kfora, manastir Gračanica prvo je mesto čije će obezbeđivanje preuzeti kosovska policija, a za ostala tri - Budisavce, Gorioč i Zočište, još nije utvrđeno tačno vreme prenosa nadležnosti. Kfor napominje da je odlučeno o predaji na čuvanje kosovskoj policiji samo ova četiri manastira.

Kfor podseća da je kao odraz poboljšane bezbednosne situacije na Kosovu, u martu 2010. godine kosovskoj policiji predao glavnu nadležnost za obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kfor: KPS čuva četiri manastira

Izvor: B92, 17.Avg.2010

Priština -- Kfor navodi da je odluku o predaji na čuvanje KPS-u doneo samo za četiri manastira, ali ne i za Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Devič i Svete arhangele... Kako se navodi, odluka o predaji doneta je za manastire Gračanica, Budisavci, Gorioč i Zočište. Odluku je doneo NATO na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.