Ketrin  Ešton u EP: Dijalog Beograda i Prištine uzor za region!

Izvor: Kurir, 03.Apr.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton u EP: Dijalog Beograda i Prištine uzor za region!

Zaista se nadam da će ono što je postignuto u dijalogu poslužiti kao inspiracija i dati zamah ostalima na Zapadnom Balkanu, rekla je Ešton

BRISEL - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pohvalila je danas učesnike u dijalogu Beograda i Prištine i rekla da su oni uzor za ceo region Zapadnog Balkana.

“Zaista se nadam da će ono što je postignuto u dijalogu poslužiti kao inspiracija i dati zamah ostalima na Zapadnom Balkanu”, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Ešton u govoru u Evropskom parlamentu, gde je danas podnela izveštaj poslanicima EU.

Ona je istakla da je važno da i Bosna i Hercegovina pođe istim putem i da je tu poruku prenela tamnošnjim političkim liderima prilikom nedavne posete.

Ešton je podsetila poslanike da je u dosadašnje 23 runde dijaloga utrošila ukupno 230 sati svog vremena, ali da glavna zasluga za uspeh pripada premijerima Srbije i Kosova. “Konkretno, imali smo uspešno sprovedene lokalne izbore na Kosovu i integraciju bezbednosnih i pravosudnih struktura u kosovski pravni okvir”, rekla je ona i dodala da je dijalog sve više postaje deo evropskih integracija za obe strane.

Visoka predstavnica je u današnjem govoru posvetila dosta pažnje i Rusiji, za koju je rekla da je narušila teritorijalni integritet Ukrajine i prekršila međunarodno pravo i svoje međunarodne obaveze.

“Nećemo priznati aneksiju Krima, niti ćemo priznati legitimitet referendumu koji je Mosva podržala”, naglasila je Ešton i podsetila da je i Generalna skupština Ujedinjenih nacija ocenila da je referendum o pripajanju Krima Rusiji nelegalan.

Ona se na kraju zahvalila Parlamentu na podršci koju je dao zajedničkoj spoljnoj politici EU i izrazila nadu da će tako ostati i ubuduće.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.