Izvor: Blic, 16.Sep.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kešom kupljen prostor, a kancelarije neuseljive

Banjaluka - Uprava Investiciono-razvojne banke (IRB RS) i njena dva fonda nisu raspisali poziv za najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu poslovnih prostora. Direktnom pogodbom iskeširali su 90 odsto od ugovorene cene ili oko 5,2 miliona KM firmi „Estetik interprojekt" Banjaluka koja nije izgradila poslovni prostor niti je poznato kada će to učiniti. Fondovi se nisu ugovorom zaštitili u slučaju neispunjavanja ugovorenih uslova i obaveza, dok je IRB to uradila minimalno. Ove činjenice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utvrdila je revizija finansijskog poslovanja IRB u 2008. godine, a izveštaj revizora je negativan zbog brojnih nepravilnosti.

Fond stanovanja je još 16. juna 2006. odlučio da kupi prostor koji je bio u fazi gradnje. Fond se pozvao na član 5 Zakona o javnim nabavkama BiH koji omogućava izbegavanje raspisivanje tendera ili poziva za najpovoljnijeg ponuđača. Glavni revizor Boško Čeko tvrdi da se taj član ne može primenjivati ako je objekat u izgradnji. Fond je 21. juna zaključio ugovor o kupovini prostorija površine od 696,62 kvadratna metra po ceni od 2.890 KM po kvadratu. Vrednost prostora je oko dva miliona KM sa rokom predaje u posed do 30. decembra 2006. Osim što nisu uselili u vlastite prostorije, Fond je za kupovinu nekretnine uzeo 700.000 KM kredita od „Nove banke" na pet godina uz kamatu od 8,74 odsto, što za iznos kamata povećava vrednost nabavke prostorija. Zanimljivo je da nadležni u Fondu nisu reagovali zbog probijanja rokova, nego su sa izvođačima radova početkom 2008. zaključili aneks ugovora o dodatnim radovima bez preciznih specifikacija radova. Dodatni radovi su „funkcionalno i tehničko preuređivanje i prilagođavanje prostora". Aneksom je rok za završetak radova produžen do 18. jula 2008. Slična situacija je i sa Fondom za razvoj i zapošljavanje koji je, znajući za situaciju sa Fondom stanovanja, takođe sklopio ugovor sa „Estetik interprojekt" 5. marta 2007. i to po sistemu ključ u ruke. Oni treba usele u prostorije od 250 kvadrata po ceni od 2.890 KM po kvadratu. Trebalo je da se usele 30. jula 2007, ali su sklopili aneks ugovora o takođe „funkcionalnom i tehničkom preuređenju i prilagođavanju prostora" za dodatnih oko 79.000 KM. Aneksom je rok za završetak radova predviđen do 25. jula 2008.

Uprava IRB 10. decembra 2007. takođe je odlučila da kupi prostorije u istoj zgradi na površini oko 846 kvadratnih metara i pet garažnih mesta. Cena po kvadratu kancelarije je veća nego za fondove i iznosi 3.206 KM. Garažni prostor košta ukupno 132.500 KM. Banka je izvođaču radova uplatila oko 2,5 miliona i po ulasku u prostorije treba da plati još 284.652 KM. Ugovorom su predviđene kazne u slučaju prekoračenja ugovorenih rokova, s tim da iznos kazne ne može preći pet odsto od ukupne kupoprodajne cene. Probijanjem roka za predaju nekretnine 13. avgusta 2008. kaznu je obračunala IRB u maksimalnom iznosu od 142.326 KM. „Banka nije analizirala i procenila rizik daljeg ulaganja u nekretninu zbog neispunjenih obaveza na osnovu ranije zaključenih ugovora sa istim dobavljačem za fondove stanovanja i za razvoj i zapošljavanje", upozorili su revizori.

U „Estetik interprojekt" nismo mogli dobiti informacije oko gradnje zgrade u kojoj će biti smeštena i IRB. Ova firma je pre nekoliko godina počela da gradi jednu od najvećih poslovnih zgrada u samom centru Banjaluke u Vidovdanskoj ulici. Međutim, radovi su zaustavljeni pre više od godinu dana. Inače, IRB je smeštena u Banjaluci na tri lokacije i na dve plaća kiriju. Nismo mogli dobiti informaciju koliko izdvajaju godišnje u te svrhe.

Nadzorni odbor IRB je tek u februaru ove godine oformio komisiju da sačini informaciju o stepenu dovršenosti poslovnog prostora. Komisija je zaključila da je „’Estetik interprojekt’ neozbiljan poslovni partner, te da je potrebno preduzeti određene pravne radnje u cilju zaštite interesa banke i fondova".

Čekine preporuke

Glavni revizor RS Boško Čeko juče je rekao da je od 55 revizorskih izveštaja o poslovanju u 2008. njih 18 dobilo pozitivno mišljenje, pet negativno i 32 sa rezervom. Čeko je preporučio Vladi da može uštedeti na nabavci službenih automobila, održavanju vozila... U 2008. nabavljeno je 140 novih vozila, a ukupno ih ima 1.586, za gorivo su potrošena 6,4 miliona, za održavanje automobila 2,6 miliona, za službena putovanja 11,5 miliona, a za reprezentacije 2,6 miliona KM.

Upravi IRB nejasno

U IRB kažu da im nije jasno zbog kojih „nedostataka i nepravilnosti je revizija izrazila negativno mišljenje, što u određenom stepenu može uticati na razumljivost i provodivost preporuka revizora". „Po prijemu izveštaja, preduzete su mere u skladu sa preporukama na otklanjanju nepravilnosti", tvrdi IRB. Interesantno je da u saopštenju uprava banke navodi da je revizija izrazila pozitivno mišljenje za Fond za razvoj istočnog dela, iako je Čeko saopštio drugačije mišljenje sa rezervom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.