Kesić: Sednica NSRS prvi korak ka mogućem dogovoru u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 15:21

Kesić: Sednica NSRS prvi korak ka mogućem dogovoru u BiH

Sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) prvi je korak ka ukidanju nelegalnih odluka visokih predstavnika i vraćanju nadležnosti koje pripadaju ovom entitetu po Dejtonskom sprazumu, izjavio je politički analitičar Obrad Kesić.

Sednica je najavljena za sutra, a Kesić, u izjavi za Tanjug ističe da će na njoj biti povučen prvi potez ka mogućem dogovoru u Bosni i Hercegovini, na osnovu koga će se graditi visokodecentralizovana država, čiji je temelj Dejtonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazum.

Precizira da se pod visokodecentralizovanom državom podrazumeva da dva entiteta i deset kantona u Federaciji BiH imaju široke nadležnosti i autoritet, te predstavljaju ključne faktore za funkcionisanje zajedničke države.

Kesić ne isključuje pritiske međunarodne zajednice i stranaca u BiH, koji će videti ovo kao udar prema svemu onome što su oni radili od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, podseća, naglo izmenjen na štetu jednog potpisnika - Republike Srpske.

Građani Republike Srpske su, ističe, svesni da su stranci i političko Sarajevo faktori koji su Srpsku uveli u ovu krizu iz koje se neće izvući ukoliko prihvati status kvo, čekajući nove odluke, koje će je samo polako i postepeno izbrisati.

Govoreći o političkim stavovima srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o aktuelnoj krizi, Kesić kaže da se tu na radi o politici pojedinca, već o politici Republike Srpske, koju Dodik predvodi kao čovek koji ima najveći autoritet i koji je imao najveći broj glasova, te samim tim ima i najveći legitimitet da govori u ime Srpske.

"Ova politika će opstati nevezano za to šta se bude preduzelo protiv srpskog člana predsedništva Bosne i Hercegovine i nije vezana za sudbinu pojedinca", uveren je Kesić koji napominje da postoje oni koji žele da preokrenu činjenice i kažu da je Dodik izazvao ovu krizu.

Napominje da je poznato da se protiv ukidanja Srpske radi godinama i da to nije vezano za bilo kog političara.

Svi pritisci od strane međunarodne zajednice i političkog Sarajeva, rekao je, sprovode se ciljano da bi se entiteti neformalno izbrisali i da bi se izmenio Dejtonski sporazum.

Ocenio je da je ono što Dodik u ovom trenutku radi nužno za odbranu Republike Srpske, te da će zato ta politika opstati i ne samo da će opstati, već će, ističe, ući u novu fazu, tim pre, što je i položaj Hrvata u BiH neravnopravan i već duže vreme nema pravo da bira svog predstavnika koji bi legitimno predstavljao hrvatski narod u, na primer, Predsedništvu BiH.

Kesić za aktuelnu krizu u BiH kaže da je višeslojna i da, ukoliko se ne postignu dogovori oko zajedničke države, jedino rešenje je, navodi, miran razlaz.

Na pitanje da li je Republika Srpska u opasnosti, Kesić kaže da opasnost na ovoj teritoriji traje već 26 godina od kada je počelo "ukidanje entiteta".

Oni koji tvrde da bi problem bio rešen, a pretnje prestale, ako bi Srpska popustila i poslušala međunarodnu zajednicu, greše i varaju građane Srpske.

Stava je da je sada ključni momenat da se Srpska izbori za svoja prava, jer se sada nalazi u poziciji snage i ima podršku od nekih članica EU, Rusije, Kine i Srbije.

Na pitanje da komentariše ocene da može doći do ratnog stanja u BiH, Kesić je rekao da pretnje ratom dolaze isključivo od predstavnika probosanskih stranaka i političara i da niko iz Republike Srpske i Hrvatske ne preti napadom.

Pretnje ratom, kazao je, dolaze samo od Bošnjaka, koji kažu da, "ako pokušate da nas uvedete u okvire Dejtona, nastaće rat".

Oni nemaju volje za pregovore, rekao je i dodao da se Bošnjaci nadaju da će im međunarodna zajednica kroz sankcije i pretnje pokloniti jednu visoko decentralizovanu državu, kaže Kesić i ističe da zna da se to neće desiti, jer su danas okolnosti drugačije.

Povodom približavanja godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 14. decembra, Kesić je rekao da je BiH daleko od izvornog Dejtonskog sporazuma i da, ako ne bude vraćena na taj temelj, perspektive za Republiku Srpsku u okviru BiH nema, jer, kako kaže, neće prihvatiti neravnopravnost, ali je spremna na svaki oblik pregovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.