Keri posetio memorijalni park u Hirošimi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2016, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri posetio memorijalni park u Hirošimi

Američki državni sekretar John Kerry posjetio je u ponedjeljak Memorijalni muzej mira u Hirošimi posvećen žrtvama atomskog napada

Kerry je prvi američki državni sekretar koji je posjetio to mjesto, gdje je oko 140.000 ljudi poginulo kada su SAD bacile atomsku bombu 1945. godine .

Kerry je sa ostalim ministrima vanjskih poslova iz skupine G7 položio vijence na spomen obilježju i minutom šutnje odao počast žrtvama.

Šestog augusta 1945. američki bombarder >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Enola Gay je ispustio atomsku bombu na Hirošimu, koja je izravno ili od posljedica zračenja i opekotina ubila 140.000 osoba, što je čin za koji se Sjedinjene Države nisu nikada izvinile.

Tri dana kasnije Nagasaki je zadesila jednaka sudbina, tamo je poginulo 74.000 ljudi.

Napadi na ta dva grada ubrzali su kapitulaciju Japana i završetak Drugog svjetskog rata, 15. august 1945. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.