Keri najavio palestinski ekonomski plan

Izvor: Kurir, 26.Maj.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri najavio palestinski ekonomski plan

AMAN - Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da se priprema plan za oporavak palestinske ekonomije prema kome bi u naredne tri godine bilo uloženo četiri milijarde dolara.

Procenjuje se da bi to omogućilo 50 odsto bolju situaciju u privredi, uticalo na smanjenje nezaposlenosti za gotovo dve trećine, a prosečne plate bi porasle 40 odsto.

Keri je , međutim, upozorio da sve zavisi od paralelnog napretka u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca. Keri >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je to rekao na konferenciji svetskog ekonomskog foruma u Jordanu, na kojoj učestvuju i predsednik Izraela Šimon Peres i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Američki državni sekretar radi zajedno sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom i globalnim biznis liderima na ekonomskom planu za palestinsku ekonomiju. Malo detalja je, međutim, oblodanjeno o tom planu, navodi Asošiejted pres.

Keri ga je ocenio drugačijim od svega što je ranije rađeno. Očekuje se da se plan bavi turizmom, izgradnjom, lakom proizvodnjom, poljoprivredom i komunikacijama. Keri je rekao da palestinska pojloprivredna proizvodnja i turizam mogu da se utrostruče.

Tadođe moglo bi da se izgradi 100.000 novih domova. On smatra da plan nudi veoma optimistčku viziju za region koji je pretrpeo decenije sukoba i u kome su izgledi za mir još uvek neizvesni. Međutim, on je rekao: Mi znamo da se može ostvariti.

Rekao je, takođe, da plan podržavaju izraelski premijer Benjamin Netanijahu i Abas, ali da neće zaživeti ako ne bude napretka na obnovi mirovnog procesa.

Keri još od februara, kada je postao državni sekretar, pokušava da oživi pregovore o miru koji su u zastoju već više od četiri i po godine. Opipljivog rezultata do sada nije bilo osim produktivnih razgovora sa obe strane, kako ih je nazvao.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.