Kenijska zemljoradnica: Plašim se da će me ubiti slonovi“

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 15:06

Kenijska zemljoradnica: "Plašim se da će me ubiti slonovi“

Zajednica se oseća bespomoćno i krivi Kenijski službu za divlje životinje (KVS) jer ne čini dovoljno da im pomogne.

Afrički novinar Ismail Ejnaše piše o tome kako klimatske promene u Keniji dovode životinje i ljude u sve veći sukob.

Sparnog popodneva u kenijskom seocetu Ndžoro Mata, jedna zemljoradnica očajnički procenjuje štetu koju su njenom malom poljoprivrednom gazdinstvu naneli slonovi.

Slavni kenijski divovi redovno pohode zemlju Monike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mutike Moki u južnoj Keniji nad kojom se nadvija planina Kilimandžaro.

Ova četrdesetosmogodišnjakinja je samohrana majka sa troje dece čija primanja zavise od njenog predanog rada na uzgoju kasave, kukuruza, banana, šećerne trske i manga.

Njena žetva se povećala pošto je primenila nove metode zemljoradnje koje joj je pokazao kenijski Crveni krst, ali poslednjih meseci njene dragocene useve redovno uništavaju slonovi.

Ona bi trenutno trebalo da bere pet-šest džakova kukuruza od po 90 kilograma koje prodaje na lokalnoj pijaci u obližnjem gradu Taveta za 6.500 kenijskih šilinga (48 dolara).

Bez tih prinosa, Moki ne može da prehrani porodicu ili prodaje voće i povrće kako bi platila školarinu za desetogodišnju ćerku.

Zemljoradnici u njenom selu takođe koriste džakove kukuruza koje uberu kao depozit ili sredstvo plaćanja za školarinu za vlastitu decu koja idu u lokalnu osnovnu školu.

Zauzvrat, škole koriste taj kukuruz da bi prehranile decu.

Sada su deca, od kojih neka imaju samo četiri godine, prisiljena da pešače i do 4 kilometra od škole do kuće na ručak, a onda da istu udaljenost prelaze u suprotnom smeru posle podne.

Najveće kopnene životinje na svetu mogu da pojedu i do 150 kilograma hrane dnevno, provevši tri četvrtine dana samo jedući.

Moki objašnjava da često ne ostavljaju ništa za sobom.

Slonovi takođe popiju 100 litara vode dnevno, tako da često popiju svu vodu koju ona dobija od lokalnih vlasti za korišćenje na farmi.

To je vrzino kolo za koje ona kaže da samo postaje sve gore.

Moki pokušava da otera slonove jarkim svetlima i bukom, a razvila je nekoliko improvizovanih tehnika kako bi ih sprečila da poharaju njene useve.

Ona koristi stare flaše za vodu i kante za ulje oko oboda farme povezavši ih žicom, tako da kad slonovi naiđu na žicu, one kreću da zveče i ona može da ustane i reaguje.

"Popnem se na merdevine, uperim svetla u njih i pravim veliku buku jer ne smete da prilazite slonovima", kaže ova zemljoradnica.

Ona svaku noć spava daleko od porodice sama na farmi, nervozno iščekujući zveckanje kanti ili lajanje pasa.

Nažalost, njene inventivne mere ne odbijaju slonove, ali je makar upozoravaju na njihovo prisustvo.

Slonovi umeju da budu izuzetno opasni.

"Ako me slonovi povrede, osakate ili ubiju, moja porodica će patiti", kaže Moki.

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kenijska zemljoradnica: „Plašim se da će me ubiti slonovi“

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2023

Zajednica se oseća bespomoćno i krivi Kenijski službu za divlje životinje (KVS) jer ne čini dovoljno da im pomogne.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.