Kenija zabranila proizvodnju i uvoz plastičnih kesa

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2017, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenija zabranila proizvodnju i uvoz plastičnih kesa

Kenija se pridružila nizu zemalja Afrike koje su zabranile proizvodnju i uvoz plastičnih kesa.

Ministarka za zaštitu životne sredine Džudi V. Vakungu izdala je naredbu o toj zabrani 28. februara i ona je danas objavljena u Službenom listu Kenije.

Novi zakon stupiće na snagu šest meseci po objavljivanju.

Tanke plastične kese gomilaju se na ulicama Najrobija i čine veliki procenat smeća na deponijama širom te zemlje.

Problem je još veći >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u selima gde ne postoje adekvatna mesta za odlaganje smeća.

Kamerun, Gvineja Bisao, Mali, Tanzanija, Uganda, Etiopija, Mauritanija i Malavi su donele zakone o zabrani proizvodnje i uvoza plastičnih kesa.

Oko 100 miliona plastičnih kesa godišnje se podeli u supermarketima u Keniji, saopštio je Program UN za zaštitu životne sredine (UNEP).

Stručnjaci smatraju plastične kese jednim od glavnih uzroka zagađenja životne sredine, kao i zdravstvenih problema, pomora ptica i drugih životinja koje ih jedu s hranom.

Osam miliona tona plastike, među kojom su i kese, godišnje dospe u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima će do 2050. godine biti više plastike nego ribe, upozorava UNEP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.