Kenija: Marš studenata za ubijene

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenija: Marš studenata za ubijene

Stotine kenijskih studenata marširalo je centrom Najrobja odajući počast za 148 kolega ubijenih u napadu islamističkih militanata na univerzitet u Garisi.

Osim toga, oni su pozivali vladu da poboljša mere bezbednost u zemlji.

Neki od demonstranata su bili u crnini u znak žalosti, a na transparentima koje su nosili pisalo je "drugovi su umorni od Al Šababa" i "vi ostajete u našim srcima".

Čuli su se i povici "mi nismo sigurni", prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Povorka je zastala ispred kancelarije kenijskog predsednika Uhurua Kenijate, kako bi predala svoje zahteve, među kojima su odšteta za porodice žrtava napada, izgradnja spomenika poginulima i poboljšavanje bezbednosti na kenijskim univerzitetima i u celoj zemlji.

Pročitajte jo: Papa Franja je tokom uskršnje molive na Trgu svetog Petra pozvao sve da se mole za žrtve nasilja na afričkom kontinentu, a posebno za studente koje su u četvrtak u Garisi u Keniji masakrirali islamski ekstremisti.

Kenijatina vlada je, inače, kritikovana zbog navodnog kasnog reagovanja bezbednosnih snaga na napad u Garisi.

Pred sedištem kenijske policije demonstranti su se takođe zaustavili uzvikujući: "Gde ste vi bili" i "Hoćemo puške".

Kenijski sud je danas policiji dao još 30 dana da istraži slučajeve petorice osumnjičenih da su snabdeli oružjem četvoricu napadača na univerzitet u Garisi.

Podsećamo, jedan od islamskih ekstremista koji su napali Univerzitet Gariša, kad je ubijeno 148 ljudi, je Abdirahim Mohamed Abdulahi, sin šefa vlade okruga Mandera.

Osim toga, kenijski avioni bombardovali su pozicije ekstremističke, islamističke grupe el-Šabab u susednoj Somaliji..

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.