Kenija:Diplomata SAD usmrtio čoveka

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenija:Diplomata SAD usmrtio čoveka

Najrobi -- Američki diplomata jurio svojim terencem u Najrobiju i udario u minibus, usmrtivši jednog čoveka, dok je 8 povređeno. Sutradan je s porodicom napustio zemlju.

U nesreći je poginuo Haji Lukindo koji je iza sebe ostavio troje dece i ženu u šestom mesecu trudnoće. Lukindo je jedini zarađivao i sada je porodica ostala bez prihoda, javlja AP, prenosi index.hr.

Žena Latifah Naiman Mariki kaže kako je niko, ni diplomata ni ambasada, nije kontaktirao nakon nesreće. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boji se budućnosti jer ne zna kako će da hrani svoju decu.

Portparolka Stejt dipartmenta Hilari Rener kazala je kako ambasada upućuje saučešće oporodici Mariki. Kazala je kako ne može da komentariše hoće li se diplomata vratiti u Keniju.

"Ambasada u potpunosti sarađuje s kenijskim vlastima u istrazi o nesreći i pomaganju žrtvama", rekla je Renerova.

Za volanom terenca bio je Džošua Valde koji se 11. jula vraćao kući s posla. On je dao izjavu policiji ali diplomatski imunitet ga je spasao od zatvaranja.

Prema skici nesreće koju je video reporter AP-a vozač terenca, Džošua Valde, polukružno se okretao na raskrsnici i ušao je u traku suprotnog smera gde je udario u prednji kraj minibusa. Policajac koji je hteo da ostane anoniman krekao je kako je Valde vozio "vrlo brzo".

Još nema optužbi

Policija i dalje istražuje slučaj. Optužbe još uvek nisu podignute protiv Valdea.

"On je diplomata i ima privilegije. Ako si diplomata i počiniš zločin u Keniji, slučaj će se istražiti i proslediti ambasadi. Takav je zakon i tako radimo".

Valde i njegova oporodica napustili su zemlju i ostavili žrtve saobraćajne nesreće bez sredstava i finansijske pomoći za troškove bolničkog lečenja osam povređenih osoba i sahrane poginulog Lukinde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.