Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kej ostaje Miloševićev branilac

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odbacilo je zahtev britanskog advokata Stivena Keja da se povuče sa mesta Miloševićevog branioca

Iako je odlukom Žalbenog veća, donetom u novembru, Miloševiću vraćeno pravo da sam organizuje svoju odbranu i vodi glavnu reč prilikom ispitivanja svedoka i Žalbeno veće tada i prvostepeno veće u odluci od juče, od ponedeljka, slažu se u oceni da proces mora biti nastavljen uz prisustvo advokata koji bi preuzimao slučaj kada Milošević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to ne bude u stanju.

Kada je Milošević u sudnici Keju se nudi da dodatno ispituje svedoke odbrane, što je on do sada odbijao da čini.

U odluci obelodanjenoj u utorak, sudsko veće sudije Patrika Robinsona ističe da ostaje uvereno da je prisustvo imenovanog branioca u procesu od "suštinske važnosti" za ekspeditivan nastavak suđenja, odnosno da je Kejov ostanak u Hagu, u interesu pravde.

Podsećamo Stiven Kej je učesnik suđenja Miloševiću od samog početka, kada je imenovan za prijatelja suda. Posle više od deset prekida suđenja zbog zdravstvenih problema otpuženog, sudsko veće je u septembru donelo odluku da Keja preimenuje u branioca. Tom odlukom, koja je doneta uoči početka izvođenja dokaza odbrane, Kej je ovlašćen da osmisli odbranu bivšeg predsednika Jugoslavije i da ispituje njegove svedoke. Milošević se žestoko protivio Kejovom imenovanju i odbio da sa njim komunicira što je učinio i najveći broj svedoka odbrane, odbijajući da se pojavi u Hagu.

Kao imenovani branilac Kej je Žalbenom veću Haškog tribunala podneo žalbu na sopstveno imenovanje i tokom rasprave od 9-11 novembra, žestoko zastupao tezu da Miloševiću mora biti vraćeno pravo da se sam brani. Kej je takođe rekao da mu profesionalni kodeks ne dozvoljava da zastupa optuženika protiv njegove volje.

Odluka sudskog veća da ne dozvoli Keju da se povuče je očekivana, budući da su sudije tokom rasprave o njegovom statusu više puta stavile do znanja da protivljenje Miloševića ne može biti jedini razlog za udaljenje Keja iz procesa. Sam Kej izjavio je da bio ostao branilac ukoliko Milošević javno izjavi da se takvom angažmanu ne protivi. Milošević nije dao takvu izjavu a sudijama je poručio da se nikada neće odreći prava da se brani isljučivo sam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.