Izvor: B92, 14.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kej: Više nema svedoka odbrane

Hag -- Imenovani branilac Slobodana Miloševića, Stiven Kej, obavestio je Sudsko veće da više nema nijednog svedoka odbrane.

Kej je ranije informisao Sudsko veće da ima problema u komunikaciji sa svedocima koje je izabrao Slobodan Milošević, a koji posle odluke o nametanju branilaca odbijaju da dođu u Hag i da komuniciraju sa Kejom. On je zatražio danas da se razmotri i mogućnost obustave postupka dok se Žalbeno veće ne izjasni o tome da li će proces biti nastavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i do sada ili će Miloševiću biti vraćena mogućnost da u većoj meri učestvuje u ispitivanju svedoka.

U Tribunalu će u sredu, umesto svedočenja na suđenju Miloševiću, biti održana rasprava o ovom pitanju.

Britanski advokat Stiven Kej ovih se dana susreće sa bojkotom svedoka koje je Miloševićev tim nameravao da pozove u Hag tokom septembra. Pošto oni otkazuju dolazak posle odluke sudskog veća da Miloševićevu odbranu prepusti nametnutom braniocu, današnji svedok bio je i poslednji koga je u Tribunal dovela odbrana.

"Mi nemamo više svedoka za ovu nedelju. Ovo je jedini svedok koga smo mogli da dobijemo za raspravu. Ako bi se veće složilo, možda bismo mogli sutra da se pozabavimo ovim pitanjima", rekao je Stiven Kej.

Svedočeći u Hagu, kanadski oficir Roland Kit, član OEBS-ove verifikacione misije na Kosovu rekao je da je vojno slabija OVK često provocirala srpsku policiju i jugoslovensku vojsku, a da verifikatori nisu uvek o situaciji na terenu izveštavali objektivno: "Kako sam sticao više znanja i kako sam sve više upoznao procedure i sa onim što se tamo dešavalo, shvatio sam da nisu baš svi bili onoliko objektivni koliko sam ja bio. To sam saznao u razgovoru sa kolegama verifikatorima i posmatranja procesa koji se tamo odvijao."

Kit je rekao da mu ne zna da li je, kako je naveo tuzilac, vlast u Beogradu planski naoružavala Srbe na Kosovu. On je potvrdio da su osim vojske i policije oružje zaista posedovali i civili, ali da je to bio slučaj i sa Srbima i sa Albancima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.