Kažu da hard diskove niko ne kupuje, a njihova cena i dalje raste

Izvor: Piplmetar.rs, 01.Avg.2023, 15:30

Kažu da hard diskove niko ne kupuje, a njihova cena i dalje raste

Poslovanje proizvođača hard diskova i SSD uređaja za skladištenje podataka, polako ali sigurno ide uzlaznom linijom nakon zaista lošeg perioda. Gubici se polako smanjuju, a nadaleko poznata kompanija Western Digital je jedan od njih.
Prema najnovijim podacima koje je objavio Western Digital, prihod u četvrtom kvartalu iznosio je 26,7 milijardi dolara, što je pad od 5% uzastopno, prihod „cloud“ proizvoda je pao za 18% u odnosu na prethodnu godinu, a prihod od poslovnih korisnika je >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << veći za 6%, dok je prihod na tržištu krajnjih potrošača za 3 % veći u odnosu na prethodnu godinu.
Hard diskove kupuju samo oni koji moraju Iako je posao postepeno opadao, Western Digital je u celini prošao mnogo bolje nego što je prvobitno očekivao.
Prema tvrdnjama kompanije Western Digital, kada se u narednom periodu dodatno poveća potražnja i prodaja za hard diskovima i fleš memorijom, svakako očekuje i veću profitabilnost. Očekivanja su da će se iduće godine stvari vratiti u normalu, posebno kada je u pitanju prodaja NAND proizvoda i hard diskova .

Shutterstock
Pored toga, prema vestima dobavljača, dok prihod i prodaja opadaju, proizvođači mehaničkih hard diskova, moraju da povećaju cene i to već tokom isporuka u avgustu. Odluka je već doneta.
Za potrošače je ovakav potez teško razumljiv, ali proizvođačima su skoro svi oni koji još uvek kupuju hard diskove tek jedva potrebni, a na tržištu su ostala samo tri proizvođača ove vrste uređaja. Zato ukoliko proizvođači žele da povećaju cenu oni će to da i učine, a kupcima ostaje samo da je prihvate jer druge nema. Naime prodaja je očigledno toliko malog obima, da se na tržištu krajnjih korisnika vode onom starom – ili uzmi ili ostavi, prenosi Fast Technology.
Da li još uvek koristite hard diskove za čuvanje podataka i da li biste u budućnosti i dalje kupili ovaj uređaj ili biste se ipak odlučili da odvojite malo više novca i u potpunosti pređete na SSD?
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.