Kažnjavanje zbog lažnih uzbuna

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjavanje zbog lažnih uzbuna

Od početka godine, u Beogradu je bilo više od stotinu lažnih dojava o postavljenoj bombi. Iz Tužilaštva poručuju da neće biti tolerisanja - počiniocima slede i novčane i zatvorske kazne.

Dojave o lažnim bombama postale su česta slika u srpskoj prestonici. Dojava o bombi na beogradskom mostu Gazela od pre neki dan blokirala je saobraćaj na oko sat, što je dovelo do kolapsa u gradu.

Iskustvo pokazuje da je razlog lažne dojave najčešće banalan. Odrasli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbegavaju poslovne obaveze, a deca kontrolne zadatke. Jedna beogradska gimnazija imala je više od 40 lažnih dojava za tri meseca.

"Operativnim postupanjem vrlo brzo se otkrije osoba koja je dojavila da je na nekom objektu ili mestu postavljena eksplozivna naparava", izjavio Ivan Živković iz Čete za protivdiverzionu zaštitu.

"Druge strukture društva, recimo škola, trebalo bi više da edukuju učenike, da im ukažu na negativne pojave koje nose takve najave", rekao je Živković.

Osim mostova i škola, na meti su aerodrom, sudovi, bolnice, državne institucije i supermarketi. Za izazivanje panike i nereda preti novčana kazna, ali i kazna do tri godine zatvora.

"Videćemo da li će se možda ići na razmatranje pooštravanja kaznene politike. Sigurno je da će tužilaštvo tražiti efektivne zakonske kazne", rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

"Ljudima treba staviti do znanja ne samo visinu kazne, već i izvesnost, da će biti otkriven za to krivično delo izazivanja panike i nereda i izvesnost da će ići u zatvor i platiti novčanu kaznu", rekao je Zorić.

Iako lažna dojava brzo unosi paniku među građane, iz policije poručuju da brzo otkriju ko stoji iza nje. Svaki poziv sa mobilnih telefona se beleži, baš kao i sa javnih govornica koje su pokrivene kamerama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KAŽNJAVANJE ZBOG LAŽNIH UZBUNA U BEOGRADU

Izvor: Kurir, 15.Maj.2011

BEOGRAD - Od početka godine, u Beogradu je bilo više od stotinu lažnih dojava o postavljenoj bombi. Iz Tužilaštva poručuju da neće biti tolerisanja - počiniocima slede i novčane i zatvorske kazne...Dojave o lažnim bombama postale su česta slika u srpskoj prestonici. Dojava o bombi na beogradskom...

Nastavak na Kurir...

OPASNE ŠALE LOŠIH ĐAKA

Izvor: Kurir, 16.Maj.2011, 08:22

BEOGRAD - Dojavom o bombi prekidaju suđenja! Kada ne znaju kako da odlože pismeni zadatak ili suđenje, mlađi ili stariji Beograđani prijave bombu u zgradi škole ili suda! Neki, pak, iz čiste obesti prave haos, kao što se desilo pre neki dan, kad je dojava o bombi na beogradskom mostu Gazela blokirala...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.