Kažnjavaju bez opomene

Izvor: Šumadija Press, 13.Avg.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjavaju bez opomene

Građani koji ne izmire treću ratu poreza na imovinu koja dospeva na naplatu 15. avgusta, rizikuju da plate visoku kaznu kao i zateznu kamatu.

U Poreskoj upravi tvrde da su svim obveznicima poreza na imovinu, koji se plaća lokalnim samoupravama, stigla rešenja za 2015. godinu.

Ukoliko je konačno rešenje stiglo nakon što su obveznici uplatili drugu ratu, oni su bili dužni da razliku između akontacionog i konačnog iznosa uplate u roku od 15 dana. Sada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << uplaćuje iznos koji se dobije kada se ukupna obaveza iz rešenja za ovu godinu podeli na četiri – objasnili su u PU Srbije za “Blic”.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste činjenica da lokalne samouprave nemaju više obavezu da šalju opomene građanima koji su dužnici, niti da ih posebno obaveštavaju da će zbog neplaćene rate protiv njih biti pokrenuta prekršajna prijava.

Prošlogodišnjim izmenama zakona upravama javnih prihoda lokalnih samouprava ostavljena je mogućnost da obaveštenja o dugovanjima i najave utuženja mogu objaviti na oglasnoj tabli. U tom smislu, građani moraju biti vrlo oprezni jer to što im zbog neplaćene rate ili zbog manjeg iznosa uplate ne stiže rešenje, automatski ne znači da im administracija ne knjiži kazne – upozoravaju poreznici.

List dodaje da se za svaki dan kašnjenja plaća zatezna kamata koja na godišnjem nivou iznosi 16 odsto, ali se otvara mogućnost da uprava javnih prihoda podnese nadležnom sudu prekršajnu prijavu.

Izmenama zakona iz prošle godine predviđene su drakonske kazne. Ideja je bila, kako je tada razloge za izmenu zakona obrazlagao bivši ministar finansija Lazar Krstić, da se povećanjem kazni utiče na obveznike da na vreme razmišljaju o obavezama.

Svi građani koji ne izvrše uplatu poreza utvrđenu u poreskoj prijavi mogu da budu novčano kažnjeni iznosom od 50 odsto utvrđenog poreza, pri čemu taj iznos ne može biti manji od 50.000 dinara. Moguće je da tu kaznu plati i građanin koji ima dug od svega nekoliko stotina dinara.

Ove godine, sve lokalne samouprave su kao osnovicu za plaćanje poreza uzele tržišnu vrednost nekretnina. Pored toga, za nekretnine u kojima ne živi vlasnik nisu obračunate olakšice. Sve ovo uticalo je na povećanje iznosa poreza i do 200 odsto, podseća “Blic”.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.