Kazna Jašareviću izazvala pozive na pripravnost protiv terorizma

Izvor: Southeast European Times, 13.Dec.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna Jašareviću izazvala pozive na pripravnost protiv terorizma

BiH se suočava sa sve većom opasnošću od terorizma, rekao je predsedavajući sudija u svom objašnjenju.

13/12/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva – 13.12.2012.

Izricanje kazne Mevlidu Jašareviću, koji je ispalio preko 100 metaka iz automatske puške na američku ambasadu u Sarajevu u oktobru 2011. godine dovelo je do poziva od strane zvaničnika u BiH i međunarodne zajednice na stvaranje jačeg plana protiv terorizma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Sud BiH, koji je okarakterisao Jašarevićeve postupske kao „terorističke“, osudio ga je 6. decembra na 18 godina zatvora, ali je oslobodio optužbi dvojicu muškaraca koji su optuženi da su pomagali Jašareviću u tom napadu.

U objašnjenju kazne sudija Branko Perić navodi da se BiH suočava sa sve većom opasnošću od terorizma.

„Nikada nismo imali slučajeve kao što je ovaj. Vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči ne poštuje državne zakone i pokazala je da je izvan kontrole države. Povukavši se odatle BiH je otvorila vrata terorizmu. Da nije Gornje Maoče, ne bi bilo ni slučajeva kao što je Jašarevićev“, rekao je Perić.

Jašarević je poreklom iz Novog Pazara, iz Srbije, ali je neko vreme živeo na severoistoku BiH, u selu Gornja Maoča, koje je poznato kao centar tvrdokorne vehabijske zajednice.

Advokat optuženog Senad Dupovac kaže da ga je kazna iznenadila, ali je je ostao pri tome da je Jašarević delovao sam.

„Bio sam svestan od početka da nije postojala organizovana teroristička grupa i mislio sam da će kazna biti blaža. Svakako ćemo uložiti žalbu na ovu presudu“, rekao je Dupovac za SETimes.

Međutim, neki eksperti se ne slažu sa tim.

„Terorizam nije delo pojedinca, nego grupe. U ovom slučaju presudom je kažnjen samo počinilac. [Sud] nije pronašao glavne organizatore, pomoćnike, nije kaznio logistiku napada“, izjavio je zaSETimesDževad Galijašević, direktor regionalne nevladine organizacije Tim jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Dobro je da je jedan sudija, kao visoki zvaničnik koji nije političar, rekao da postoji ogromna opasnost od terorizma u BiH, ali to mora da bude sistematičan pristup. Postojao je veliki raskorak u tajnim službama, tužilaštvu i to ne bi trebalo da se dešava ubuduće“, rekao je Galijašević.

Član zajedničkog Odbora za odbranu i bezbednost u Parlamentarnoj skupštini BiH Borislav Boji rekao je da je presuda znak da institucije nameravaju ozbiljno da se uhvate u koštac sa terorizmom u zemlji.

„Institucije moraju da prate gde se nalaze svi ti pojedinci i grupe koji su pretnja bezbednosti građana i države. Treba nam sistematski pristup problemu terorizma i, naravno, u to treba da budu uključeni svi relevantni faktori u vladi“, rekao je Bojić za SETimes.

Ovo je 11. okrivljujuća presuda za terorizam koja je izrečena u BiH od 1997. godine. U terorističkim napadima u zemlji u tom periodu poginule su četiri osobe, a 15 je povređeno. Ukupno trajanje zatvorskih kazni izrečenih za ta krivična dela iznosi 80 godina.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.