Izvor: B92, 22.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kavran: Prevelika državna uprava

Beograd -- Državna uprava Srbije i dalje je prevelika, skupa i neefikasna, previše je korumpiranih činovnika, kaže profesor Dragoljub Kavran, savetnik za državnu upravu.

Kavran je specijalni tehnički savetnik generalnog sekretara UN, a godinama se bavi državnom upravom. On je za Blic nedelje rekao da se na zapošljavanje u javnom sektoru gleda kao na "spasavanje" od nezaposlenosti, pa su "veza" i partijska pripadnost katkad, pogotovo za unapređenje, značajnije od stručnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i veštine.

"Takvo ponašanje previše košta Srbiju i, ako uskoro ne smanjimo troškove javnog sektora, biće gotovo nemoguće da umanjimo efekte globalne ekonomske krize", upozorio je Kavran.

On je kazao da je jasno da je naš parlament prevelik, a da broj ne odlučuje o demokratičnosti i da moderne zemlje sa približnim brojem stanovnika a sa tolikom zakonodavnom vlašću – nema!

"Krajem 1999. smo nasledili državu sa apsurdnih 35 ministarstava, koje smo početkom 2000. sveli na 17 i gotovo je prepolovljen broj državnih činovnika", kaže on.

"Ali, brzo samo se zadihali i zastali s reformama. Danas opet imamo 26 ministarstava, ponovo previše činovnika", podsetio je Kavran.

Kavran je 2002. godine bio predsednik Saveta Vlade Srbije za državnu upravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.