Katran i perje

Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katran i perje

Srđan Milivojević, narodni poslanik DS

Kada pogledam plejadu likova koji su između ostalih ustali u odbranu slobodnih i nezavisnih medija, vidim i neke davno zaboravljene asove iz galerije bezumlja devedesetih godina. Nekadašnjim jurišnicima na „Blic", „Danas", Studio B, Radio 92 preko noći su izrasla krila, pa poput milosrdnih anđela brinu nad novinarskom profesijom. Jer kako oni tvrde, '’represivni zakon’’ će mnoge od novinara ostaviti bez korice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hleba, a neki će i skapati od gladi. A u stara dobra vremena postojali su mnogo efikasniji metodi za eliminisanje nepodobnih novinara, kojih se zaboravljeni asovi nimalo nisu stideli. Setimo se Slavka Ćuruvije.



Pa pre nego što bace kamen na današnje zakonotvorce, valjalo bi ih upitati šta su tada govorili. A šta činili. Ali dok lepršaju krilima, a perje leti na sve strane, sećam se kako je u vreme ono zaista letelo perje po Srbiji. A uz perje i glave. Neki od današnjih branitelja slobode misli nekada su uz perje rado posezali i za katranom. Valjalo je nekada na ionako mračnu svakodnevicu dodati još malo ove crne lepljive smese, baš kao u vreme inkvizicije, makar da bi mrak bio gušći. U nadi da bi malčice katrana ostalo i na sopstvenim rukama, jer bolje je da budu lepljive od katrana nego od krvi.

Na tako umazane ruke i lepljive prste lako se lepio novac za naručene tekstove. I tako do današnjih dana. Mada kada ih vidim ovako krilate i osokoljene i dan-danas mi više liče na guske izgubljene u magli i vremenima mirnim posle oluja. Mnogi od njih bi rado iz sopstvenih krila iščupali najduže pero kojim bi oni potpisali akt kojim ukidaju zakon, zaustavljaju posrnulu planetu i vraćaju točak istorije unazad, na jedini ispravan put. Neki se poput podgojenih očerupanih paunova i dan-danas kite tuđim perjem i sopstvenim nedelima. E, da im je makar na tren da se povrati ono vreme kada je Srbija bila u demokratiji do guše.

Lepo je kada grupa kasapina koja mljevima i noževima umori stoku pre nego što će biftek izaći na trpezu formira društvo za zaštitu životinja. Ali nemoguće je jedan od ova dva posla raditi u suton, a drugi u osvit evropske zore nad Srbijom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.