Katolička crkva oprezno o prvoj sintetičkoj ćeliji

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolička crkva oprezno o prvoj sintetičkoj ćeliji

Katolička crkva je danas saopštila da stvaranje prve sintetičke ćelije može da predstavlja pozitivan razvoj ukoliko se pravilno primeni, ali je istovremeno upozorila naučnike da jedino Bog može da stvori život.

Vatikan i italijanski crkveni zvaničnici su bili prilično oprezni u prvom reagovanju na vest da su naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama proizveli živu ćeliju sa DNK, koju je napravila ljudska ruka, prenela je agencija AP.

Oni su podsetili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naučnike na etičku odgovornost koju sa sobom nosi naučni progres i istakli kao ključan način na koji će se ovo otkriće primeniti u budućnosti.

"Ukoliko to bude korišćeno u korisne svrhe, u patologiji, možemo samo da budemo pozitivni (u oceni). Ukoliko se ispostavi da to nije slučaj... kada je reč o poštovanju dostojanstva ličnosti, onda će se i naš sud promeniti", izjavio je monsinjor Rino Fisikela, koji je u Vatikanu zadužen za bioetička pitanja.

Naučnik Džon Kreg Venter, jedan od pionira u mapiranju genoma, izjavio je da projekat stvaranja sintetičke ćelije, u kome je učestvovao njegov tim, utire put stvaranju organizama koji funkcionišu drugačije nego što im je priroda namenila i koji bi imali višestruke namene.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.