Katolici obeležavaju Veliki petak

Izvor: B92, 29.Mar.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolici obeležavaju Veliki petak

Beograd -- Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista na Golgoti.

Beogradski nadbiskup Stanisav Hočevar predvodiće bogosluženje u Crkvi svetog Antuna.

Hočevar je juče čestitao vernicima Uskrs, uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja.

Predsednik Tomislav Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čestitao je Uskrs svim građanima Srbije koji slave taj praznik po Gregorijanskom kalendaru.

"Svim vernicima, građanima Srbije, koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru, želim da najveći hrišćanski praznik provedu srećno sa svojim porodicama i prijateljima, i da sve dane uskršnjih praznika krasi mir i sveopšte blagostanje".

Premijer Ivica Dačić čestitao je Uskrs nadbiskupu Hočevaru, sveštenstvu i vernicima koji ovaj hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

"U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime čestitam vam najveći hrišćanski praznik sa željom da se proslavi u radosti, blagostanju i veselju u krugu svojih najdražih. Neka ovaj praznik svima, kako se dodaje, bude putokaz i izvor nade da će sve crkve i verske zajednice u Srbiji nastaviti da razvijaju i unapređuju međusobno razumevanje i uzajamno poštovanje", naveo je Dačić.

Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić čestitali su Uskrs Hočevaru, sveštenstvu i vernicima Rimokatoličke crkve u Srbiji, saopšteno je iz te stranke. Oni su poželeli Hočevaru i vernicima da uskršnje praznike provedu u radosti, blagostanju i svakom dobru.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić uputili su čestitku nadbiskupu beogradskom Hočevaru i svim Beograđanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, uz želje da praznik provedu u duhu tradicije, zajedništva i međusobnog poštovanja i razumevanja.

Hočevaru i svim vernicima koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru čestitao je i zamenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije muftija Muhamed Jusufspahić.

"U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, srbijanskog Mešihata, muftija, imama i lično, Vama, velikodostojnicima i sveštenstvu beogradske nadbiskupije i metropolije i svim vernicima Rimokatoličke crkve u Srbiji čestitam nastupajuće praznike sa željom da ih provedete sa puno duhovne radosti, u lepom raspoloženju, moleći Boga da svim ljudima i našoj zemlji podari svoju dobrotu, blagostanje i mir", naveo je on u čestitki.

Uskrs je beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i katoličkim vernicima čestitao i predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

"Želim vam da u danima koji predstoje, Uskrs dočekate, proslavite i provedete u krugu svojih najdražih i najvoljenijih. Neka nas i ovaj vaš praznik povezuje, neka nas čini boljim ljudima, neka svima donese sreću, blagostanje i ljubav među ljudima. Budimo dobri prema drugima i očekujmo dobro za sebe", poručio je Omerović.

Na Veliki petak u katoličkim crkvama nema misa, već se služe "Muke Gospodnje". U obredima sledi čitanje Muke po Jovanu, klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Sveštenici tokom službe nose crvene odore, kao simbol stradanja.

Katoličkim vernicima dopušteno je da jednom, obično u podne, na Veliki petak jedu "do sitosti", bez mesa. Ovo važi za sve sa napunjenih osamnaest godina do započete šezdesete godine života.

Protestanti Veliki petak smatraju najvažnijim praznikom tokom crkvene godine. Pripadnici ove konfesije u Srbiji, koji žive najvećim delom u Vojvodini, nemaju danas pravi post, već skromnije uzimanje hrane i uzdržavanje od greha.

U hramovima Slovačke evangelističke crkve i mađarske Reformatske crkve održavaju se bogosluženja uz čitanja jevanđelja i pevanje odgovarajućih pesama o Hristu. Običaj je da vernici dolaze u crkvu obučeni u crnu ili tamnu odeću.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Katolici obeležavaju Veliki petak

Izvor: OkRadio.rs, 29.Mar.2013

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista na Golgoti. Foto: Beta, Arhiva Beogradski nadbiskup Stanisav Hočevar predvodiće bogosluženje u Crkvi svetog Antuna. Hočevar je juče čestitao vernicima Uskrs,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.