Katar kritikuje Izrael zbog širenja jevrejskih naselja

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar kritikuje Izrael zbog širenja jevrejskih naselja

Katar je danas kritikovao Izrael zbog širenja jevrejskih naselja, nakon što je američki državni sekretar Džon Keri obavestio arapske diplomate o nedavno obnovljenom mirovnom procesu, u cilju da dobije njihovu podršku.

Postoje prepreke, kazao je katarski šef diplomatije Kalid bin Mohamed al Atija na konferenciji za novinare u Parizu, posle sastanka Kerija s ministrima spoljnih poslova Bahreina, Egipta, Jordana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << arapskih zvaničnika.

- Mi govorimo o naseljima - dodao je on i naglasio da svaki put kada bi runda pregovora trebalo da počne, prethodi joj najava nastavka naseljavanja ili osnivanja novih naselja i to je izvor naše zabrinutosti i direktno utiče na pregovore.

Keri, koji će se večeras u Londonu sastati na večeri s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom rekao da je od vitalnog značaja da sve strane, uključujući arapski svet, ponude podršku pregovaračima dok pokušavaju da sklope mir.

- Ovaj sastanak je skoro isto tako važan kao sami pregovori jer je podrška Arapske lige i arapske zajednice za sporazum o konačnom statusu suštinska za postizanje tog sporazuma - rekao je Keri, ocenivši da je to ključna komponenta koja doprinosi energiji i ozbiljnosti svrhe pregovora i njihovom zamahu.

Izraelsko palestinski mirovni pregovori obnovljeni su u Vašingtonu krajem jula posle tri godine zastoja. To je jedno od glavnih Kerijevih dostignuća otkako je 1. februara postao državni sekretar.

Međutim, nejasno je da li je do sada postignut ikakav napredak. Američki zvaničnici odbijaju da daju bilo kakve informacije o suštini pregovora, pa se ne zna ni koliko puta su se sastali pregovorači od obnove.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.