Katalonske božićne „seronje“

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonske božićne „seronje“

Ovih dana su u katalonskoj prestonici Barseloni počele pripreme za božićne praznike. U centru starog grada, ispred katedrale Svete Eulalije, kao i svake godine, otvoren je Sajam „Santa Lucija". Na sajmu možete naći sve što vam je potrebno za pripremu i doček najvećeg hrišćanskog praznika: jelke, mnoštvo ukrasa, lampione... Ali, negujući tradiciju, Katalonci pre svega kupuju figure neophodne za predstavljanje same scene rođenja Hristovog: Anđela vesnika, svetog Josifa, Devicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mariju i Isusa u jaslama, uz koje se obavezno dodaju figure mule i krave, koje podsećaju na mesto i skromne uslove u kojima je rođen Sin Božiji.

o montiranje božićne scene u kući rasprostranjeno je i kod još nekih katolika (ostalih Španaca i Italijana pre svih). Međutim, samo Katalonci prizor rođenja ukrašavaju i svojom tipičnom figurom „seronje"! Naime, u 19. veku se u narodu raširilo verovanje da ako se uz Hristove jasle postavi i figura paora, u tradicionalnoj katalonskoj nošnji, koji čuči, spuštenih pantalona i sa konkretno predstavljenim produktom, zemlja će naredne godine biti dobro nađubrena, a to će kući doneti dobar rod, zdravlje i spokoj tela i duše. Postavljanje te figure nedaleko od Hristovih jasli donosi radost i sreću, a njeno odsustvo - nevolju. Sajam vrvi od tradicionalnih figura „seronja", koje izrađuju uglavnom keramičari, a svaki im daje i neki lični pečat. Ovogodišnji sajam traje do 23. decembra, ali sve se to može videti i kupiti i tokom novogodišnjih praznika, sve dok je Barselona prepuna turista.

Ono što je u poslednjih nekoliko godina obradovalo, uzburkalo, nasmejalo, čak i zgranulo širu špansku, a onda evropsku, pa i svetsku publiku jeste pojava savremenih „seronja"! To je pravi novi brend u povoju. Ima ih mnoštvo koji su predstavnici određenih profesija. Na sajmu se mogu videti „seronje" lekari, sestre, veterinari, policajci i telohranitelji, vatrogasci, kuvari, časne sestre i kapelani, anđeli, đavoli i veštice, igrači golfa, ali i Šerlok Holms, sumo rvač, ili Bin Laden i Buda. Za one koji ne simpatišu novogodišnju tržišnu ludnicu ili možda tuđe, uvezene običaje, napravljen su i Deda Mraz „seronja" i jelka „seronja". Ponuda je zaista bogata, a potražnja je još veća! Često nedostaju neke profesije ili nečiji predstavnici, te, na primer, ove godine još nema motorista, a traženi su... U međuvremenu su se ljudi toliko zarazili novim „seronjama" da su mnogi postali i kolekcionari! Svi oni jedva čekaju da dođe božićna sezona ne bi li videli koja je nova figura izrađena. I uvek ih dočeka neko prijatno iznenađenje!

Njihova današnja popularnost, te brza i laka globalna komunikacija i izuzetno veliki broj turista u Barseloni, omogućili su da se priča o jednom narodnom običaju pretvori u vest od značaja. Prvog dana sajma sve privatne španske televizije izveštavaju o „seronjama". Reporter Rojtersa je i prošle i ove godine takođe odradio svoj deo posla. I svi turisti, od Japanaca, preko Italijana, Francuza, Engleza, Amerikanaca, Rusa, Belgijanaca i inih, uz obaveznu posetu Katedrali dodali su i posetu štandovima sajma sa „seronjama". Kao suvenir poneli su tradicionalnog ili savremenog „seronju", u zavisnosti od toga kakvi su sami. Naime, po njihovoj kupovini Katalonci procenjuju jesu li posetioci puritanci ili ne i koliko imaju smisla za šalu.

Ako, pak, razmišljate kako je zapravo jedna možda i bizarna, iako za neke tradicionalna božićna figura, stekla takvu slavu, lako ćete razumeti kad pogledate hitove među „seronjama" koji su se pojavili u poslednjih četiri-pet godina. Političari i fudbaleri zauzimaju prvo mesto na listi najtraženijih!

Samo se dvoje-troje od mnogobrojnih lokalnih keramičara domislilo da bi mogli da počnu da proizvode „seronje" iz javnog života i tu su odmah bili glavni Barsini fudbaleri. Ima i čuvenih Španaca iz prošlosti: Don Kihota, Sančo Panse i Dalija. Mnoge je tek čekao pravi šok. Pojaviše se kao „seronje" i članovi španske kraljevske porodice! Počev od kralja Huana Karlosa, preko princa, princeze, kraljice, niko nije zaobiđen! Skup internacionalnih figura „seronja" za sada nije veliki, međutim imena su impozantna. Od prošle godine na sajmu je i američki predsednik Buš, koji drži Zemljinu kuglu ispod miške dok obavlja dužnost „seronje". Takođe, verovali ili ne, papa Benedikt XVI slatko se smeška u ulozi figure „seronje"! Novost ove sezone jeste francuski predsednik Sarkozi, koga su tvorci figure okarakterisali kao vrlo srdačnog „seronju". Među Italijanima i Venecuelancima primećena je želja ili znatiželja: ima li „seronje" Berluskonija i „seronje" Čavesa? Ne, za sada nema! Koga će od katalonskih „seronja" biti dogodine - zavisi od godine koja je pred nama! Koliko naroda, toliko i običaja!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.