Katalog albanskih imena i prezimena

Izvor: RTS, 26.Dec.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalog albanskih imena i prezimena

U Bujanovcu je predstavljen Katalog najčešćih albanskih imena i prezimena. Omogućiće matičarima da imena pripadnika albanske nacionalne manjine upisuju u matične knjige precizno i tačno, a moći će da ga koriste i druge javne službe.
Porodica Jusufi iz Bukurevca kod Preševa dobila je još jednog člana, malog Liona. Roditelji su ime sina upisali i na maternjem, albanskom jeziku.

„Imali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo dosta problema zbog toga kako je upisano ovde, a onda tamo nam piše nešto drugo, posle ima mnogo problema dok promenimo“, kaže Fahredin Jusufi iz Bukurevca kod Preševa.
Imena novorođene dece prvo se prijavljuju službi Zdravstvenog centra, a potom elektronskom prijavom matičarima.
„Da sve službe koordinirano rade. Dakle, da ne bude transkripcija, ovde jedna, kod matičara druga. Naravno, i roditelji su ti koji prosto imaju uvid u sve to", navodi Beba Kanački iz Zdravstvenog centra u Vranju.
Albanska azbuka se razlikuje od naše, zbog toga je bilo problema pri upisu imena i prezimena.
„Kada sam išao da uzmem pasoš i rekli su mi ime, nisu znali da mi čitaju ime, rekli su Ljorik Limani, Lorik Limani“, kaže Lorik Limani iz Bujanovca.
„Nailazimo na te probleme koji treba da se rešavaju. Recimo, ime Bardulj nećete moći dobro napisati“, kaže Ismail Bajaziti iz Bujanovca.
Katalog albanskih imena i prezimena koristiće se u bolnicama, svim službama u lokalnim samoupravama, policiji. Kako je najavljeno, dobiće ga do kraja godine.
„Ovaj katalog će sada omogućiti pojednostavljenje svih procedura oko toga i paralelnog upisa, i upisa na albanskom jeziku i upisa ćirilicom na srpskom jeziku“, kaže Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac.
„To je ustavno pravo i zakonsko pravo da mu se ispiše ime tako kako pripadnik određene nacionalne manjine bude hteo i da to bude pravo ispisano“, navodi Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.
Katalog je rezultat rada više institucija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, misije OEBS-a u Srbiji, Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta Albanaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.