Dolaze najkritičniji dani za Srbiju, a onda... VIDEO

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 09:23

Dolaze najkritičniji dani za Srbiju, a onda... VIDEO

Meteorolog Đorđe Đurić gostujući u "Jutru" na TV Prva, objasnio je da nije moguće da dođe do sudara dva ciklona nad Balkanom.

Podsetimo, juče se pojavila informacija da dva ciklona kreću se jedan prema drugom i da će se sudariti upravo nad Balkanom.

Kako je rečeno, jedan nam navodno donosi pljuskove još obilnije od ovih koji nas već pogađaju. Dok drugi donosi još veće vrućine i sparine.

Đurić je kazao da misli da je to neka greška, i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to nije moguće u meteorologiji.

"Sigurno se mislilo na anticiklon, potpuno suprotni sistem koji ne mogu da se sudare, već i da nadvladaju jedan drugog. Dakle, mi smo prethodnih dana bili sve vreme pod uticajem jednog visinskog ciklona koji je donosio ovo nažalost nestabilno vreme, vrlo obilne pljuskove, jaku grmljavinu i poplave. Juče je usledila kratkotrajna stabilizacija koja će potrajati još u toku današnjeg dana i već večeras sledi novo naoblačenje, novi uticaj ciklona koji će potrajati sve do kraja ove sedmice uz novi talas padavina".

Đurić je objasnio da su pljuskovi koji su pogodili Srbiju bili vrlo neravnomerno raspoređeni.

"To znači da se njihov intenzitet bio dosta različit. Tako da smo na jednoj lokaciji imali padavine u sat, dva koliko padne za mesec dana. A svega nekoliko kilometara dalje nije bilo ni kapi kiše".

Takođe, objasnio je da ciklon koji stiže u Srbiju donosi padavine koje će biti malo ravnomernije raspoređene.

"Opet, nažalost, očekuju se obilnije količine. Ne kao sad što smo imali prethodnih dana. Ali sada ima tu jedna loša vest. Zemljište je već natopljeno velikom količinom vode. Što nije bio slučaj pre ovih padavina. Tako da su reke već dosta sada nabujale. Kad pričamo o rekama, mislim na ove manje i srednje tokove. Svaka dodatna kiša predstavlja novu opasnost. Pre svega na manje bujične tokove", rekao je Đurić.

Na pitanje šta to tačno znači, i da li je moguće da tokom naredne nedelje imamo izveštaje o poplavama, Đurić je odgovorio:

"Pa ne naredne, ali nažalost od sutra. Četvrtak, petak, subota su onako najkritičniji. Pogotovo u južnim i istočnim delovima zemlje. Opet govorimo o manjim, vrlo malim rekama, potocima. Koji su nekim normalnim okolnostima svega nekoliko desetak centimetara. A prilikom vrlo obilnih padavina, oni mogu da za svega nekoliko sati porastu i za nekoliko metara, i da naprave veliku štetu. Isto tako vrlo brzo se i vrate u svoja korita. A kad je reč o većim rekama poput Save i Dunava, tu nema opasnosti. Imali smo čak i nakon onog velikog porasta značajniji pad. U narednom periodu ponovo sledi porast Save i Dunava. Ali bez dostizanja kritičnih vrednosti i opasnosti od poplava".

Đurić je kazao da ponovo sledi pad temperature od sutra, i da će ona biti oko 20 stepeni".

Đuriđ je objasnio da već od ponedeljka stiže "konačno onaj pravi jun, samim tim i pravo letnje vreme".

"Leto nam stiže, čini mi se, za tačno nedelju dana. Tako će se i poklopiti. Upravo ovaj ciklon koji će nam doneti, dakle, nestabilno vreme sa padavinama, slabi od nedelje i od sledećeg ponedeljka sve više jača uticaj anticiklona, dakle, sistema visokog vazdušnog pritiska koji će nam stizati sa jugozapada Evrope i po prvi put ove godine doneti, da kažemo, pravo letnje vreme".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.