Izvor: B92, 23.Jan.2008, 04:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro ponovo u parlamentu

Havana -- Kubanski lider Fidel Kastro ponovo je izabran u Nacionalnu skupštinu narodne moći na nedeljnim parlamentarnim izborima.

Predsednica Nacionalne izborne komisije Marija Ester Reus Gonsales izjavila je da je, prema preliminarnim podacima, 91 odsto birača glasalo za celu listu kandidata, među kojima je bio Kastro. Od 8,6 miliona birača 96 odsto je glasalo na parlamentarnim izborima, javio je danas Itar-Tass.

Kastro (81), koji je u julu 2006. godine zbog bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privremeno predao predsednička ovlašćenja svom bratu Raulu, morao je da prihvati kandidaturu pošto je članstvo u parlamentu uslov da, formalno, i dalje bude na čelu države.

Raul je agitovao za Fidela u njegovom izbornom okrugu u Santjagu de Kuba pošto je kubanski lider, koji se skoro 18 meseci nije pojavio u javnosti, saopštio da se ne oseća fizički sposobnim da drži govore.

Pored Kastra, na spisku kandidata za poslanike su i drugi najviši funkcioneri vladajuće Komunističke partije Kube, preneo je Rojters.

Građani su izabrali 614 predstavnika u parlamentu, koji će, u novom sazivu, prvi put zasedati 24. februara.

Na toj sednici trebalo bi da bude odlučeno da li će Kastro ostati na položaju šefa države, ili će ga zvanično zameniti Raul (76), ili neki mlađi lider.

Kastro, koji je na vlast došao revolucijom 1959. godine, nagovestio je nedavno da se neće vraćati na mesto predsednika, već da će nastaviti da učestvuje u političkom životu u ulozi iskusnog državnika koji savetuje vladu u vezi s važnim pitanjima.

On je predsednik Državnog saveta i Saveta ministara i prvi sekretar Komunističke partije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.