Kasne zakoni

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasne zakoni

Zakoni o javnim preduzećima, stranim ulaganjima, registru korisnika javnih sredstava, platnim razredima i hipoteci nisu usvojeni ni za više od godinu dana rada aktuelne vlade, iako je premijer Aleksandar Vučić u svom ekspozeu najavio da će biti završeni u prvih 100 dana, piše Danas.

Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru još nije došlo na dnevni red, kao ni profesionalizacija javnih preduzeća i završetak reforme pravosuđa, a sve je najavljeno za "do kraja prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine".

Godinu dana nakon formiranja aktuelne vlade mnoge stvari su ispunjene, neke nisu, a pojedine su završene ali ne u roku koji je predviđen u ekspozeu, predstavljenom u Skupštini Srbije krajem aprila prošle godine. List podseća da je, iako je obećano šta će "od A do Š" u prvih 100 dana biti urađeno, od 17 zakona najavljenih u tom roku usvojeno na vreme osam - o poreskom postupku, radu, privatizaciji, stečaju, penzijskom i invalidskom osiguranju i set medijskih zakona.

Propisi o planiranju i izgradnji, državnim službenicima, zaštiti uzbunjivača i o osiguranju takođe su izglasani, ali pošto je probijen rok od 100 dana. Sa tog spiska preostalo je još pet zakona, na čije se usvajanje čeka već duže od godinu dana - o javnim preduzećima, stranim ulaganjima, registru korisnika javnih sredstava, platnim razredima i hipoteci.

Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru uprkos brojnim najavama još nije stiglo na red, a i pored zabrane zapošljavanja su se nastavila i u prošloj godini. Nije došlo ni do potpune profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima i eliminisanja gubitaka u tim preduzećima, imajući u vidu da konkursi za direktore još nisu raspisani.

Za "do kraja 2014." najavljena je i agresivna privatizacija, završetak reforme pravosuđa i zakon o inspekcijskom nadzoru. Privatizacija, međutim, prema svim prilikama, ne ide tako agresivnom brzinom i postavlja se pitanje da li će biti završena u određenim rokovima, reforma pravosuđa ne može se smatrati završenom, a zakon o inspekcijskom nadzoru usvojen je tek nedavno. Najava pokretanja velikih projekata jeftine stanogradnje takođe nije na vidiku.

Na listi ispunjenih stvari, osim usvojenih zakona, između ostalog, nalazi se smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto, ukinut je solidarni porez, smanjeni su troškovi za službena putovanja, upotreba službenih automobila, subvencije za investicije i zapošljavanje.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.