Kašljao je i dobio temperaturu, pa je SRCE PRESTALO DA KUCA: SMRTONOSNI VIRUS UBIO malog Lazara (2) u Čačku

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2019, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kašljao je i dobio temperaturu, pa je SRCE PRESTALO DA KUCA: SMRTONOSNI VIRUS UBIO malog Lazara (2) u Čačku

Dečak Lazar star dve godine i osam meseci preminuo je danas u čačanskoj bolnici, noć pre toga u Nišu su umrla još dva pacijenta obolela od AH1N1.

Sumnja se da je smrt dečaka starog dve godine i osam meseci nastupila zbog komplikacija koje je izazvao virus gripa.

Dete je u bolnicu primljeno u petak posle 20 časova sa znacima respiratorne infekcije. Nakon pedijatrijskog pregleda, oko 20:40 časova dete je hospitalizovano na odeljenju pedijatrije, gde su sprovedene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve neophodne procedure i uključena adekvatna terapija, uz praćenje vitalnih funkcija, koje su bile stabilne i na poslednjem kliničkom pregledu oko četiri sata ujutru.

- Ubrzo posle toga dolazi do iznenadnog pogoršanja i uz sve preduzete mere reanimacije pedijatra i anesteziologa, nažalost, mogli su samo da konstatuju letalni ishod - saopšteno je iz čačanske bolnice i dodato da su o ishodu obaveštene sve nadležne ustanove, kao i da je podnet zahtev za kliničku obdukciju.

Dečak je nekoliko dana pre prijema u bolnicu lečen i kod izabranog pedijatra. U dečji dispanzer su ga roditelji odveli zbog povišene temperature i tada mu je prepisana inhalaciona terapija. Zasad se ne zna da li je dečak bolovao od još nekih bolesti, ali se pretpostavlja da je uzrok smrti akutni respiratorni sindrom, koji je glavni pratilac gripa.

U noći između petka i subote na Klinici za Infektivne bolesti u Nišu preminuli su M. S. (66) iz sela Orljane kod Doljevaca i Lj. J. (75) iz Niša, a kod oba pacijenta je analizom potvrđeno prisustvo virusa gripa AH1N1.

- Oba pacijenta su primljena u vrlo teškom stanju. Zbog već postojećih hroničnih bolesti i novonastalih komplikacija pacijenti su preminuli uprkos svim naporima lekara - rečeno je u ovoj ustanovi, gde su trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih je 11 na respiratoru.

Kad je reč o Klinici za dečje interne bolesti, trenutno je hospitalizovano osmoro dece. Inače, dosad je u Nišu od gripa zvanično preminulo pet pacijenata, dok se na nivou cele Srbije ta brojka popela na 18.

Epidemije gripa dosad su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog i Niškog okruga, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", zvanično je analizama utvrđeno da je od početka sezona gripa do petka u Srbiji preminulo 15 ljudi, a da se simptomima ovog virusa lekarima za pomoć obratilo čak 84,969 osoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.