Izvor: B92, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasa: Ulazimo u parlament

Beograd -- Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa izjavio je da će njegova stranka sigurno ući u Skupštinu Srbije.

"Trebalo bi da se desi zemljotres ili neka elementarna nepogoda pa da SVM ne pređe prirodni prag. A ako ga ne pređemo, onda ne vredi ni da se bavimo politikom", rekao je Kasa. Za stranke nacionalnih manjina ne važi izborni cenzus od pet odsto, već "prirodni prag", pa će SVM-u za osvajanje jednog mandata trebati između 12 i 18 hiljada glasova, u zavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od broja izašlih glasača na izbore.

Govoreći o mogućim postizbornim koalicijama, Kasa je kazao da je još uvek rano da se o tome govori. On je, međutim, naglasio da "sa krajnjom desnicom i sa desničarskim ekstremima SVM nema šta da traži".

"Da budem konkretan: nema saradnje sa radikalima, Socijalističkom partijom Srbije, julovcima i arkanovcima", precizirao je lider SVM-a.

On je ocenio da nacionalne manjine treba da učestvuju u izvršnoj vlasti u Srbiji jer na taj način dobijaju priliku da utiču na politiku države u kojoj žive.

Lider SVM-a je rekao da, za razliku od 2004. godine, kada je došlo do talasa međuetničkog nasilja na čijoj su meti vrlo često bili i vojvođanski Mađari, danas takvog nasilja više nema u tolikoj meri.

"Trend je opadajući, nešto se poboljšava, ali ima perfidnijih stvari za kršenje ljudskih prava, što se dešava svaki dan, poput istiskivanja članova manjinskih zajednica sa radnih mesta i onemogućavanje ekonomske stabilizacije", rekao je Kasa.

Govoreći o novom Ustavu Srbije, lider SVM-a je ocenio da on "nije sjajan", ali je bolji od prethodnog i daje šanse za brže promene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.