Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karton siti pod Gazelom seli se Ovču - Ovčani najavljuju bitku protiv

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas potvrdio je danas da u naselju Ovča postoji problem neizgrađene infrastrukture, ali nije želeo da komentariše "protest građana što neće Rome za komšije, a kriju se iza pitanja infrastrukture".
On je, na promociji dobrotvorne akcije "Naše Srbije", podsetio da je u pitanju jedan veliki i specifičan projekat ne samo preseljenja Roma koji žive ispod "Gazele" u jedno novo naselje u Ovči gde se grade stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanova za socijalno ugrožene građane, već i da se socijalizuju i potpuno uključe u društveni život grada.
Član Organizacionog odbora i "Kriznog štaba" za odbranu Ovče Đurica Šipoš izjavio je Tanjugu da se stanovnici tog naselja ne protive preseljenju Roma iz ''karton sitija'' ispod "Gazele" već žele da ukažu na nedostatke projekta izgradnje socijalnog naselja u tom delu Beograda.
Nju džipsi mahala
Napominjujući da će o tome više biti reči na konferenciji za novinare u ponedeljak, 17. novembra, Šipoš je rekao da će tada izneti razloge zašto je projekat za izgradnju romskog naselja u Ovči "Nju džipsi mahala" nepovoljan za stanovnike ovog dela grada.
Na konferenciji će biti reči i o "pokretanju građanske inicijative za oduzimanje prava gradskim vlastima da upravljaju teritorijom leve obale Dunava" zbog, kako je rekao, "aljkavog" odnosa prema ovim delovima grada.
"U medijima, u kojima nikako nemamo mogućnost da govorimo o ovom problemu, predstavljeni smo kao rasisti, a reč je zapravo o tome da projekat, iako dobitnik Holcim awords nagrade, predviđa izgradnju 130 baraka u nizu, pešačke staze između njih, kanalizaciju koja ide u kanal i solarne bojlere na krovu", rekao je Šipoš.
Prema njegovim rečima, na mestu koje je predviđeno za parking biće prostor za odlaganje sekundarnih sirovina, odnosno pogon za reciklažu, kako bi Romi dobili posao, ali niko nije precizirao gde i kako će se te sirovine sakupljati.
Inkluzija Nju džipsi mahale u Ovču
U neposrednoj blizini biće izgrađena i socijalna ustanova namenjena sprovođenju projekta inkluzije Roma u društvo, ali za taj objekat, kako je rekao Šipoš nije nije bio raspisan javni konkurs za izgradnju.
On je istakao da u Ovči postoji samo jedna osnovna škola i jedna amulanta sa dva lekara, kao i da ovo naselje nema odgovarajuću infrastrukturu i kanalizaciju.
Šipoš je naglasio da je projekat izgradnje socijalnog naselja u Ovči deo izmene GUP-a u koji stanovnici tog dela opštine Palilula su imali uvid ni mogućnost da o njemu daju svoje mišljenje.
Prema urbanističkom projektu, u Ovči treba da bude izgrađeno 400 stanova, od kojih će 130 biti za raseljavanje porodica Roma koji žive ispod "Gazele", dok će preostalih 270 stanova biti namenjeno za socijalno stanovanje, koji će ostati u vlasništvu grada, a domaćinstva će sklapati ugovore na pet godina i plaćati subvencionisanu stanarinu.
Planirano je da kuće za raseljavanje prvih 130 porodica trebalo budu montažne, od drveta, i veličine po 52 kvadratna metra, dok će preostalih 270 stanova u proseku imati po 50 kvadrata.
Ovaj projekat uključuje zapošljavanje odraslih, njihovo obrazovanje i socijalnu zaštitu i pripremu dece za upis u školu, kao i izgradnju infrastrukture sa vrtićem, zdravstvenom stanicom, centrom za socijalni rad i drugim sadržajima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.