Karte za parkiranje u Beogradu

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karte za parkiranje u Beogradu

Po ceni od 1.870 dinara biće moguće ostaviti vozilo 24 sata u zonama vremenski ograničenog parkiranja. – Konačnu reč o modifikacijama Odluke o javnim parkiralištima daće odbornici Skupštine grada na sutrašnjoj sednici

Ukoliko odbornici gradske skupštine podrže pravilnik koji je usvojilo Gradsko veće, u prodaji će se naći i parking karte koje omogućavaju da se vozilo u zoniranim delovima grada ostavi 24 sata, od trenutka kada je izdata. Naravno, ne računa se vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada je parkiranje besplatno (od 14 sati u subotu do ponedeljka u sedam sati, kao i u dane državnih praznika). Sadašnji sistem vremenski ograničenog parkiranja uređen je tako da se u crvenoj parking zoni vozilo može ostaviti najduže 60, u žutoj 120 i u zelenoj 180 minuta. Dnevna karta će koštati 1.870 dinara, za sve zone.Ukoliko vlasnik vozila prekorači neki od ovih vremenskih limita, kontrolor „Parking servisa” će mu na vetrobran zataknuti celodnevnu kartu, na kojoj je i obaveštenje u kom roku je dužan da je plati.

Ovo je ujedno i najznačajnija novina predviđena predlogom odluke o izmeni i dopuni odluke o javnim parkiralištima, koja će se sutra naći pred odbornicima gradskog parlamenta.

Izmene i dopune ovog akta su posledica odluke Ustavnog suda, koji je na sednici održanoj 12. maja doneo zaključak da „zastaje sa postupkom preispitivanja ustavnosti i zakonitosti Odluke o javnim parkiralištima i daje mogućnost Skupštini grada Beograda da u roku od 90 dana od prijema zaključka izmeni Odluku i usaglasi je sa Ustavom i zakonom”.

Milija Lazarević, šef pravnog tima „Parking servisa”, precizira da dnevna karta jeste vid proširene ponude u sferi parkiranja u zonama, a ne modifikovan oblik kazne za prekoračenje vremena dozvoljenog parkiranja.

– Stupanjem na snagu ove odluke otklanjaju se sve nedoumice i dileme da li „Parking servis” ima pravo da naplaćuje doplatnu kartu, o čemu se izjašnjavao i Ustavni sud. To je poboljšanje u odnosu na sadašnje uslove parkiranja jer oni koji sada plate doplatnu kartu parking mesto mogu da koriste samo do 21 sat tog dana, odnosno do 14 časova, ako je u pitanju subota – kaže Lazarević.

-------------------------------------------------------

–8 godina u Beogradu postoji zonski sistem parkiranja

–8 automobila iskoristi isto parking mesto u zoniranim područjima u toku 24 sata

–5–10 minuta se u proseku traži slobodno mesto u zoniranim parking područjima, zaključak je iz studije koju je sačinio Institut saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Pre uvođenja zona, u tim delovima grada „lov” na parking mesto trajao je tridesetak minuta.

D. Spalović

objavljeno: 20.09.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Karte za parkiranje u Beogradu; po ceni od 1.870 dinara za parking od 24 sata

Izvor: Moto.rs, 20.Sep.2011, 12:41

foto: politika.rs Po ceni od 1.870 dinara biće moguće ostaviti vozilo 24 sata u zonama vremenski ograničenog parkiranja. Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu politika.rs »

Nastavak na Moto.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.