Karneval mališana

Izvor: Blic, 09.Okt.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karneval mališana

Oko 500 dece sa Starog grada juče je pesmom i igrom proslavilo „Dečju nedelju" na Trgu Republike. Najmlađi su u kostimima i obeležjima svoje škole prodefilovali centralnom gradskom ulicom, a potom se pridružili starijim osnovcima na glavnoj manifestaciji kod spomenika knezu Mihailu.



Indijanka i gusar, princeza i kauboj, pas i mačka, vila i veštica, nindža kornjača i mišićavi supermen...ruku pod ruku zajedno su juče krenuli iz dvorišta Osnovne škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Kralj Petar Prvi” i prošetali Knez Mihailovom ulicom. Veselu i šarenu povorku predvodio je Risto Raco, član veća Opštine Stari grad.

- Slavimo „Dečju nedelju" i mnogo se lepo družimo. Volela bih da odrasli češće posvećuju dane nama, deci - smatra Anđela Radovanović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Drinka Pavlović", koja je juče nosila kostim zlog čarobnjaka. "Šumska vila” Jovana Lašić (7) nije se odvajala od "zeca” Nataše Stolić, ponosno ističući da su im mama i baka napravile kostime. Dok su čekali najmlađe, osnovci su crtali na temu „Kako spasiti planetu".

- Volele bismo da živimo na čistoj planeti bez ruševina, a sa više zelenila i manje betona, na kojoj nema svađa, ali ni fabrika koje proširuju ozonsku rupu... - pričaju o planeti iz snova učenice Ksenija, Aleksandra, Iva i Jelena.

Na bini pored spomenika, smenjivale su se pesma i igra dece iz starogradskih vrtića i škola. Manifestaciji su prisustvovala i deca iz „Sigurne kuće" i „Svratišta" kao i mališani ometeni u razvoju.

Na kraju druženja, izabrane su najlepše maske. Treće mesto je osvojila maska učenice Jane Simović iz III 2 odeljenja OŠ "Braća Baruh” dok su drugo mesto delile maske Vuka Mandušića, učenika II 1 OŠ "Vuk Karadžić” i Mateje Markovića, đaka III 2 OŠ "Drinka Pavlović”. Najlepšom maskom je proglašena ona koju je nosila Ana Jojić, učenica III 4 OŠ "Kralj Petar Prvi”, maskirana u proleće.

Današnji dečji hepening pod nazivom "To sam ja - to smo mi”, sa početkom u 11 sati, održaće se na platou ispred paviljona "Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu.

Knjige bolje od igrica

Ljubivoje Ršumović, predsednik udruženja „Prijatelji dece Srbije” dodelio je juče nagrade „Neven” i „Dobra igračka” u Starom dvoru uz komentar da "u vreme kad se malo čita, knjiga mora nekako doskočiti elektronskim igricama i mobilnim telefonima”. Nagradu za beletristiku dobio je Moša Odalović za zbirku „Gde je lampino dete”. Za ilustraciju u knjizi „Odbrana i vojevanje” nagrađen je Miroljub Milutinović Brada dok je za popularnu nauku Uroš Petrović dobio nagradu za delo „Misterije Ginkove ulice”. Znak „Dobra igračka” od sada mogu da koriste firma „Pertini tojz” za edukativnu igru „Naša čula” kao i preduzeće „Pikom” za slagalicu „Alfa 7”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.