Karla del Ponte završava posetu

Izvor: B92, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte završava posetu

Beograd -- Karla del Ponte telefonom obavestila Olija Rena o napretku Srbije, nakon čega je potvrđen nastavak pregovora sa EU.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je iz Beograda poslednjeg dana posete zvala komesara EU za proširenje, uz komentar: "Idem da uradim nešto lepo za Srbiju". On aj prethodno razgovarala sa operativcima za sprovođenje Akcionog plana i koordinatorom za sprovođenje tog plana Vladimirom Vukčevićem.

Karla del Ponte je bila i na Novom groblju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je na grobu Zorana Đinđića, kako je rekla, svog prijatelja i čoveka koji se borio za evropsku perspektivu Srbije, položila cveće.

Karla del Ponte iz Beograda odlazi sutra. U protekla tri dana ona se sastala s predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, ministrima spoljnih poslova i odbrane Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem.

Takođe je razgovarala i sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, šefom Vojno-bezbednosne agencije Svetkom Kovačem, šefom Bezbednosno-informativne agencije Radetom Bulatovićem i specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Ova poseta Karle del Ponte je prva u koju su je pozvali zvaničnici Srbije i istovremeno njena poslednja poseta u sadašnjem svojstvu jer u septembru odlazi sa funkcije glavne tužiteljke Tribunala.

Pozitivna ocena

(Fonet)

Karla del Ponte uverena je da u Srbiji postoji politička volja da se svi preostali haški begunci, pre svih Ratko Mladić, uhapse i sprovedu u Hag.

Gostujući juče u Poligrafu TV B92, glavna tužiteljka Haškog tribunala najavila je da će njen izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije sa Tribunalom biti pozitivan. Ona je kazala da je saradnja obaveštajnih službi Srbije i BiH rezultirala hapšenjem odbeglog generala Zdravka Tolimira.

Del Ponteova je za hapšenje i lociranje Tolimira posebno istakla rad šefa BIA Radeta Bulatovića. Iako je ranije imala primedaba na Bulatovića i čak tražila smenu na čelu BIA, glavna tužiteljka haškog suda sada tvrdi da to nije istina.

"Ne, nikada to nisam tražila. Žalila sam se direktno na njega kad su strasti bile malo uzburkane jer se ništa nije dešavalo, a prošlo je tada više od godinu dana a da nijedan begunac nije bio uhapšen", kaže ona.

"Znam da gospodin Bulatović i drugi ulažu puno napora da to ostvare. Mesec dana ranije sam bila pogotovo ljuta, i na njega sam se direktno požalila, ali, znate, ja se ipak ne mešam u to ko šta radi u ovoj zemlji, ne mešam se u politička pitanja. To je odgovornost Vlade", rekla je Del Ponteova.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je rekla da je prekid pregovora Srbije sa EU zbog nesaradnje sa Hagom bio politički potez, koji se ticao Vlade u Beogradu i koji nije imao nikakav uticaj na stanovnike u Srbiji.

Karla del Ponte nije želela da objasni pozadinu sukoba sa nekadašnjim saradnikom Džefrijem Najsom. Ona kaže da je bila neprijatno iznenađena optužbama na njen račun jer je, kako je rekla, Najs znao da to nije istina.

Najs je Del Ponteovu optužio da je sklopila sporazum sa vlastima u Srbiji da se sakrije deo dokumenata koji bi mogao da dokaže da je Srbija bila umešana u ratove u Bosni i Hrvatskoj, što je ona demantovala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.