Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte smenjena sa dužnosti tužioca za Ruandu

Ujedinjene nacije -- Savet bezbednosti UN odlučio je u četvrtak da Karlu del Ponte oslobodi dužnosti glavnog tužioca Tribunala za Ruandu, ali će ona zadržati mesto glavnog tužioca Suda za ratne zločine počinje u bivšoj Jugoslaviji, u Hagu. Del Ponteova je do sada obavljala obe funkcije, a njen mandat ističe 14. septembra. Savet bezbednosti UN danas je usvojio rezoluciju kojom se razdvaja mandat tužioca za dva tribunala, na inicijativu generalnog sekretara UN Kofija Anana koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je krajem jula ukazao da bi zbog efikasnosti u radu tribunala trebalo da budu imenovani zasebni glavni tužioci.

Savet bezbednosti UN u rezolcuiji usvojenoj po hitnom postupku zahteva od Haškog suda da do kraja 2004. godine završi sve istrage, do 2008. suđenja u prvoj instanci, a da ceo posao bude okončan najkasnije u 2010. godini. U rezoluciji se pozdravlja poboljšanje saradnje balkanskih zemalja sa Haškim sudom i predlaže Tribunalu da se koncentriše na visoke funkcionere i ostale koji su na teritoriji bivše Jugoslavije počinili najteže zločine, a da ostale manje važne slučajeve da u nadležnost za to osposobljenim nacionalnim sudovima.

Savet bezbednosti UN zahteva od predsednika i tužilaca Haškog suda da u svom godišnjem izveštaju objasne kako misle da u predviđenom roku obave postavljene zadatke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.