Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte sa operativcima

Beograd -- Karla del Ponte završila prvu rundu razgovora sa operativcima BIA i VBA koji rade na sprovođenju plana saradnje s Hagom.

Sastanak haške tužiteljke i šefova Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije Radeta Bulatovića i Svetka Kovača, kome je prisustvovao i koordinator Akcionog plana Vladimir Vukčević, trajao je oko tri sata. Učesnici sastanka nisu se obraćali medijima, a u zgradu Specijalnog suda ušli su na službeni ulaz.

Tim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sprovođenje Akcionog plana za saradnju s Hagom obavestio je glavnu tužiteljku o dosadašnjim akcijama i o onome što se planira za budućnost.

Učesnici sastanka složili su se da su dve poslednje akcije potrage za optuženicima, od kojih je jedna rezultirala prebacivanjem generala Tolimira u Hag, napredak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Posle sastanka moglo se čuti i da je Del Ponteova čestitala Bulatoviću na uspešno izvedenoj akciji prebacivanja u Hag Zdravka Tolimira. U vezi sa slučajem Tolimir, informacije Tužilaštva o okolnostima njegovog dolaska u Hag razlikuju se od informacija vlasti u Beogradu.

Dok zvanični Beograd tvrdi da je akcija hapšenja odbeglog generala izvedena na teritoriji RS, a da je MUP Srbije pružio pomoć, informacije glavne tužiteljke poklapaju se sa onom koju je juče u sudnici izneo sam Tolimir, tvrdeći da je u Hag prebačen iz Srbije, a preko RS.

Kako B82 saznaje iz izvora koji su prisustvovali sastanku, Karli del Ponte bila je zanimljiva činjenica da o akciji nisu ništa znali koordinatori Akcionog plana Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić, kao ni načelnik VBA Svetko Kovač.

Ta činjenica nije presudna ali, za glavnu tužiteljku, jeste pokazatelj ko su zaista najodgovorniji ljudi u Srbiji, koji mogu, kada hoće, da pronađu i uhapse begunce.

Prema najavama iz Haga, Del Ponteova će se tokom četvorodnevnog boravka u Beogradu, sastati još sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, "kao i mnogim drugim članovima Vlade i predstavnicima službi koje se na operativnom nivou bave pitanjima saradnje sa Tribunalom".

Ona će procenu o saradnji Beograda sa Tribunalom doneti posle povratka iz Srbije, posle čega bi trebalo da bude određen i termin za obnovu pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Vekarić: Tužiteljka očekuje hapšenja

Del Ponteova je tokom jučerašnjih razgovora uputila manje pohvala zvaničnicima u Srbiji nego što su oni očekivali posle hapšenja Zdravka Tolimira, a razgovor je bio umereno srdačan.

Odmah po ulasku u kancelariju tužioca Vladimira Vukčevića, haška tužiteljka mu je stavila na sto plakat sa imenima i fotografijama petorice preostalih optuženih. Prema njenim rečima, svi se oni, sa izuzetkom Vlastimira Đorđevića, nalaze na teritoriji Srbije.

Na pitanje šta je tim potezom Del Ponteova htela da pokaže, portparol Tužilaštva Bruno Vekarić za B92 je rekao da je htela da kaže "ono što je suština kontakata i saradnje s Haškim tribunalom".

"Preostalo je još pet begunaca, gospodin Vukčević je otprilike opredelio kakva je realnost, šta se može očekivati, s obzirom na saznanja da se Vlastimir Đorđević nalazi u Rusiji, s obzirom na saznanja da Radovan Karadžić nije u Srbiji. U tom je smeru otprilike išao razgovor", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.