Izvor: B92, 23.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karla del Ponte nesposobna"

Sarajevo -- Bivši istražilac Haškog tribunala Mark Atila Hoare kaže da je glavna tužiteljka tog suda Karla del Ponte nesposobna.

Hoare je izjavio da Karla del Ponte ne ume da pravi političke dilove i da nije "razumela u kakvu zamku upada radeći ono što je uradila". "Karla del Ponte nije previše sofisticirana osoba. Ona nije dorasla političkim igrama i u njima se nikada nije snalazila. U jednom momentu našla se u situaciji da ne želi da bude okarakterisana kao antisrpski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << element", rekao je Hoare za Dnevni avaz.

Kako je objasnio, Karla del Ponte je želela i da se lično suoči sa Slobodanom Miloševićem "i da ga dobije po svaku cenu", a Srbija nije želela da sarađuje, pa je Karla del Ponte ušla u dilove u kojima je počinila greške.

"U takvom kritičnom trenutku odlučila je da poštedi vojno-politički vrh Jugoslavije tog doba i odatle joj je sve loše krenulo", ocenio je Hoare. On je rekao kako mu je teško da poveruje da Tužilaštvo nije optužilo vodeće ljude političkih i vojnih struktura Jugoslavije iz devedesetih godina, posebno Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, prve ljude JNA, i Branka Kostića, Borisava Jovića i druge članove predsedništva SFRJ.

"Naprosto je neverovatno da vojni i politički vrh SFRJ nije optužen i pored očiglednih brojnih dokaza za to. O tome sam i ranije govorio, ali kada je nekadašnji tužilac Džefri Najs objavio pismo, onda sam postao dodatno uveren da nešto nije u redu", naglasio je Hoare.

On je dodao da je bio član Tima 5 haškog tužilaštva koji je radio dosta na Bosni i Hercegovini i sakupio "veoma mnogo dokaza o tome da su Beograd i Milošević imali svaku vrstu kontrole nad bosanskim Srbima".

"Radili smo tako da je pripremana velika optužnica protiv političkog i vojnog vrha u Beogradu. Uz Miloševića, trebalo je da budu optuženi Kadijević, Adžić, Kostić, Jović... Onda nam je iz kancelarije Karle del Ponte rečeno da se fokusiramo na Miloševića", rekao je Hoare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.