Izvor: B92, 23.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte na Kosovu

Priština -- Glavni tužilac haškog suda, Karla del Ponte, u Pristini je šefu UNMIK-a, Hariju Holkeriju predstavila strategiju tužilaštva vezanu za istrage za ratne zločine na Kosovu. Ona nije, uprkos spekulacijama lokalnih medija, donela optužnice protiv čelnika nekadašnje OVK, javlja dopisnik Radija B92 Zoran Ćulafić.

Karla del Ponte je od večeras u Sarajevu. Ona će se sastati sa komandantima Sfora, visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Pedijem Ešdaunom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sutra će u Banjaluci razgoarati sa liderima Republike Srpske. Detalji njenih razgovora i razlozli posete nisu saopšteni, ali mediji spekulišu da će Del Ponte razgovarati o uspostavljanju suda za ratne zločine u BiH i mehanizmima za hapšenje optuženih.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je u Prištini da predstavnicima UNMIK-a nije uručila ni jednu optužnicu za ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova. "Nisam donela optužnice. Posle mog poslednjeg boravka u Beogradu biću oprezna sa donošenjem optužnica. Razmisliću o tome da ih ubuduće neko drugi nosi umesto mene", rekla je Karla del Ponte, aludirajući na činjenicu da su predstavnici Beograda ranije odbili da prime optužnice kad im ih je ponudila. Del Ponte je istakla da se u istragama o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu tužilaštvo suočava sa velikim problemima, a kao najveće navela je neefikasnu zaštitu svedoka koji su izloženi ozbiljnim pretnjama i neadekvatan pristup dokaznom materijalu. "Našim svedocima se ozbiljno preti i moramo im u potpunosti pružiti zaštitu", rekla je Karla del Ponte.

Ona je najavila da bi od sledeće godine srednje i niže rangirani slučajevi mogli da budu ustupljeni sudovima u Srbiji, ali je odbacila mogućnost da se slučajevi četvorice vojnih i policijskih generala protiv kojih su nedavno podignute optužnice ustupe pravosuđu u Srbiji. "U tom slučaju to nije moguće zbog visokog nivoa odgovornosti, ali ima mnogo drugih slučajeva koji mogu biti ustupljeni", kazala je del Ponte.

Karla del Ponte je od večeras u Sarajevu. Ona će se sastati sa komandantima Sfora, visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Pedijem Ešdaunom, a sutra će u Banjaluci razgoarati sa liderima Republike Srpske. Detalji njenih razgovora i razlozli posete nisu saopšteni, ali mediji spekulišu da će Del Ponte razgovarati o uspostavljanju suda za ratne zločine u BiH i mehanizmima za hapšenje optuženih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.